Bankoverval 2.0: 1,5 miljoen buitgemaakt met gestolen TAN-codes en wachtwoorden in Bergen op Zoom

17 september 2014 om 13:37
nl
'Miky' el A., 'Leck' A. en de 35-jarige ex-bankmedewerker van ING Bart J. uit Huijbergen worden verdacht van het stelen van 1,5 miljoen euro van ING-klanten. De drie verdachten zouden bankgegevens afgekeken en gestolen hebben in het ING-filiaal in Bergen op Zoom waar J. werkte. Dat werd woensdag bekend tijdens de eerste zitting in de rechtbank in Breda.
Geschreven door

De 40-jarige El A. en de 29-jarige A. worden verdacht van het wegsluizen van zo'n 160.000 euro van drie rekeningen. De oud-bankmedewerker wordt verdacht van het frauderen met zes bankrekeningen van ING-klanten voor in totaal 1,5 miljoen euro naar Turkse en Belgische rekeningen. Een vierde verdachte die de Turkse rekening beheerde, is nooit gevonden.
WerkwijzeEx-bankmedewerker J. wordt verdacht van het afkijken en doorspelen van gegevens van ING-klanten tussen juni 2010 en september 2012. Daarna zouden brieven naar deze mensen onderschept zijn. Hiermee zou daarna internetbankieren aangemaakt zijn, TAN-codes aangevraagd zijn en geld zijn overgemaakt naar buitenlandse rekeningen. Ook zouden legitimatiebewijzen zijn gekopieerd en vervalst.
ING liet eerder al weten dat J. de onmisbare schakel was in de fraudezaak. El A. en A. worden gezien als medeplichtigen. Ook zij worden verdacht van het stelen van de TAN-codes en het doorsluizen van het geld naar andere rekeningen.
BedreigdDe drie verdachten in de rechtbank lieten woensdag alle drie weten bedreigd te zijn. J. bekende eerder al schuld. Hij verklaarde tegenover de politie achtervolgd en bedreigd te zijn door de andere twee verdachten. Ook zou tegen hem gezegd zijn dat ze zijn kinderen in brand zouden steken als hij niet mee zou werken.
Op de zolder van J. heeft de politie inlogcodes en 53.000 euro contant geld gevonden. ING heeft de schade aan de klanten vergoed. In januari of februari wordt de zaak tegen de drie verdachten hervat.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.