Juweliersvrouw niet vervolgd voor neerschieten overvallers Goldies, justitie gaat uit van noodweer

17 september 2014 om 18:55 • Aangepast 24 april om 17:28
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
1/2 Juweliersvrouw Marina niet vervolgd na fatale overval Deurne
Juweliersvrouw Marina Sanders wordt niet vervolgd voor het doodschieten van twee overvallers. Dat melden justitiebronnen aan Omroep Brabant en de NOS. Volgens justitie staat vast dat het gaat om noodweer.
Geschreven door

Eind maart werd juwelier Goldies in Deurne overvallen door twee mannen. De juweliersvrouw schoot beide overvallers dood. Eerder was al bekend dat juweliersman Willy niet zou worden vervolgd. Vrijdag heeft justitie beslist ook Marina niet te vervolgen.
Het Openbaar Ministerie in Den Bosch wilde het bericht woensdag niet bevestigen, maar sprak het ook niet tegen.  
FilmbeeldenCruciaal bij de beslissing van justitie zijn de beelden van de beveiligingscamera uit de juwelierszaak. Het is geen bewegend beeld, maar ‘stills’ die om de drie seconden ververst worden. Omroep Brabant heeft de beelden niet gezien, maar iemand binnen justitie vertelde wat er te zien is.
Op het moment dat de vrouw hoort dat haar man wordt belaagd door de twee mannen, pakt ze het pistool en dreigt ze ermee als een van de overvallers naar de ruimte wil komen waar de juweliersvrouw op dat moment is. Hij draait zich om en stort zich op haar echtgenoot.
In de borst geschotenZe laadt het wapen door en schiet door de kier van de deur op een van de overvallers die op haar man zit. De kogel gaat dwars door zijn arm en raakt ook de juwelier. Daarna schiet ze dezelfde overvaller ook in zijn been.
Maar hij geeft niet op en gaat door. En ook de andere overvaller stort zich op de juwelier. De man ligt onder de overvallers en dan schiet Marina beide overvallers in de borst. Eentje probeert zich nog op de juwelier te storten, maar hij zakt na een aantal seconden neer. Dan is het drama voorbij.
Stap voor stap gehandeldDeze reconstructie geeft voor justitie de doorslag dat er sprake is van noodweer, omdat blijkt dat Marina stap voor stap heeft gehandeld. Eerst heeft ze gedreigd, toen pas schoot ze in de arm en het been en daarna, toen de overvallers niet opgaven, heeft ze hen in de borst geschoten.
Met het besluit heeft de hele justitietop zich beziggehouden. Volgende week vrijdag is een persconferentie waar justitie haar besluit toelicht. Waarschijnlijk worden daar ook de bewakingsbeelden getoond.
De advocaten van de nabestaanden van de verdachten waren woensdag niet bereikbaar voor commentaar.
Alles over de fatale schietpartij bij juwelier Goldies in Deurne lees je op omroepbrabant.nl/goldies.

Wachten op privacy instellingen...