Kunstenaar Tom Claassen: 'Situatie rond kunstwerk Bestse Mol is klote'

17 september 2014 om 14:43
Omroep Brabant
Omroep Brabant
Scheuren in het kunstwerk (Foto: Tonnie Vossen)
1/2
Niet alleen de gemeente Best, ook kunstenaar Tom Claassen zit in zijn maag met de erbarmelijke toestand van het kunstwerk De Mol in Best. Het metershoge bronzen beeld heeft scheuren en barsten, maar geld om het te herstellen is er niet. “Ik zie het als mijn verplichting om het beeld op te knappen”, aldus Claassen.

Het zeven meter hoge kunstwerk stelt een mol voor die zich opricht. Het staat symbool voor het graafwerk voor de ondergrondse treintunnel in Best. Het beeld kostte honderdduizend euro.

In 2009 werd het geplaatst op het tunneldek, maar al een half jaar na de onthulling werden de eerste scheuren zichtbaar. De gemeente stelde de kunstenaar verantwoordelijk. Claassen wijt het probleem aan het gebruikte materiaal. "Het budget was eigenlijk te krap, waardoor we 'dun' gegoten hebben." Erger is volgens hem dat het materiaal bovendien vervuild was. Plicht
Claassen vindt het nu zijn plicht om het beeld op te knappen. “Ik heb een kunstwerk geleverd dat niet voldoet, dus ben ik degene die daar iets aan moet doen."  Hij benadrukt dat het beeld niet op instorten staat. "Er hoeft geen hek omheen, niemand hoeft bang te zijn dat het omvalt, maar het ziet er nu gewoon niet netjes uit." Daar is geld voor nodig en juist dat ontbreekt. Volgens Claassen heeft de crisis ook in de beeldende kunst hard toegeslagen. "De situatie is ronduit klote."

OplossingHij hoopt samen met het gemeentebestuur van Best een oplossing te vinden. "De gemeente is altijd heel coulant geweest,"  zegt de kunstenaar. Claassen heeft voorgesteld dat de gemeente de restauratie betaalt waarna hij het bedrag in jaarlijkse termijnen terugbetaalt. Een woordvoerder van de gemeente Best noemt Claassens voorstel als een van de mogelijke oplossingen die nu worden voorgelegd aan de gemeenteraad. De alternatieven staan in een interne notitie die nog niet openbaar gemaakt wordt. Het komt niet eerder dan in november op de agenda van de gemeenteraad.

Wachten op privacy instellingen...