Brabant kan hardleerse veehouders nauwelijks dwingen duurzamer te werken

17 september 2014 om 14:32
nl
Brabant heeft nauwelijks mogelijkheden om hardleerse veehouders snel te dwingen duurzamer te gaan werken. Onderzoeksbureau Arcadis schrijft dat in een rapportage in opdracht van de provincie.
Geschreven door

Brabant wil een landelijk voorbeeld worden met een zorgvuldige veehouderij. Boeren die nog willen uitbreiden moeten daarom extra maatregelen nemen tegen bijvoorbeeld uitstoot van ammoniak, stank en fijnstof. Maar de provincie wil ook boeren zonder groeiplannen stimuleren of dwingen.
Beperkte mogelijkhedenArcadis concludeert dat de mogelijkheden om een lagere uitstoot van ammoniak te eisen heel beperkt zijn. Voor geur en fijnstof zijn die er niet. Vooral het ontbreken van mogelijkheden om minder stank te eisen maakt het moeilijk om de situatie in overbelaste Brabantse dorpen binnen een redelijke termijn op te lossen, schrijven de onderzoekers.
Brabant telt ruim 11.000 veehouderijen. Twee derde heeft voorlopig geen groeiplannen en heeft niets met de nieuwe regels te maken.
Gang naar de rechterDe strengere regels voor veehouders in Brabant zijn niet onomstreden. De Nederlandse Vakbond Varkenshouders is naar de rechter gestapt omdat varkenshouders vanwege de strengere regels meer kosten moeten maken. Ze zeggen dat hun concurrentiepositie wordt verzwakt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.