Video

Kippenvel: meisje (6) vliegt Britse soldaat in de armen: ‘Bedankt dat je ons hebt gered!'

17 september 2014 om 15:39 • Aangepast 21 november 2020 om 22:32
nl
Ze liet hem maar niet los. Het 6-jarig meisje Mikky uit Eerde rende plotseling naar een Britse soldaat in Amerikaans legeruniform tijdens een herdenking in Schijndel. “Bedankt dat je ons land en mijn opa hebt gered”, stamelde ze. Moeder Nancy van der Zwan aarzelde geen seconde en fotografeerde het prachtige en ‘onvergetelijke’ moment.
Profielfoto van
Geschreven door

De verhalen rondom de bevrijding van Zuid-Oost Nederland, doen Mikky (6) veel. Met gespitste oren luistert het leergierige meisje naar haar opa Ad, die de oorlog van dichtbij heeft meegemaakt.
Samen met haar familie bezoekt ze deze week veel herdenkingen die in het kader van Operatie Market Garden staan.
'Mijn vader kreeg kippenvel'In Schijndel vloog ze maandag een Britse soldaat spontaan in de armen. “Bedankt dat je ons land en mijn opa hebt gered”, stamelde ze. Opa Ad zag hoe zijn kleindochter naar de nietsvermoedende soldaat rende.
De tranen sprongen in zijn ogen. “Hij wilde echt alles zien deze week”, vertelt Nancy van der Zwan, de moeder van Mikky. “Mijn vader kreeg kippenvel toen hij Mikky zag knuffelen met de soldaat.”
'Ik wilde hem bedanken'De soldaat, overdonderd door het moment, stond perplex. Hij riep meerdere malen ‘thank you, thank you’. Volgens moeder Nancy heeft de soldaat de oorlog vermoedelijk niet bewust meegemaakt. “Het gaat dan ook om het gebaar. Het besef dat mijn dochter heeft. Dat is echt geweldig”, vertelt ze.
Mikky hield de Britse soldaat zeker een minuut stevig vast. Ze wilde hem maar niet los laten. “Ik wilde hem bedanken voor alles. Hij lachte, zei ‘bye bye’ en liep toen weg.”
Screaming EaglesMoeder Nancy vergat om een praatje te maken met de soldaat. Het gaat om een Britse soldaat, maar op zijn uniform prijkt het logo van ‘Screaming Eagles’. Dat is een luchtlandingsdivisie van het Amerikaanse leger, gestationeerd in Fort Campbell in de staat Kentucky.

Wachten op privacy instellingen...


Alles over Operatie Market Garden vind je op de themapagina omroepbrabant.nl/marketgarden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.