Explosie bij Shell Moerdijk kwam door overdruk

17 september 2014 om 17:24 • Aangepast 24 april 2020 om 17:29
nl
De explosie bij Shell Moerdijk in juni dit jaar ontstond door overdruk in de reactor van de fabriek. Dat meldt Shell woensdag na afronding van intern onderzoek.
Geschreven door

De brand bij Shell woedde op 3 juni in een van de fabrieken waar grondstoffen voor de productie van kunststoffen worden geproduceerd. De katalysator, die helpt bij het op gang houden van het chemisch proces, was op het moment van de explosie net ververst en werd gereedgemaakt voor productie.
Geen andere oorzaakAls een katalysator wordt ververst, wordt deze gespoeld met verwarmd, vloeibaar ethylbenzeen. Dat ging niet goed, aldus Shell. De temperatuur en de druk in de reactor liepen snel op, waarna de explosie ontstond. Volgens directeur Paul Buijsingh is er geen sprake geweest van een menselijke fout. Hij vergeleek de oorzaak van de explosie met een ballon die te veel wordt opgeblazen. Dan knapt de ballon.
Verder hebben ook kleine veranderingen in de samenstelling van de katalysator bijgedragen aan het incident. Shell sluit andere oorzaken uit. Volgens het bedrijf is de opstartprocedure op juiste wijze uitgevoerd. Ook was de installatie goed onderhouden.
Fabriek herbouwenDoor de explosie en brand raakten twee mensen lichtgewond. Shell gaat de fabriek herbouwen en opnieuw gebruiken.
Het bedrijf organiseert binnenkort weer een bijeenkomst voor omwonenden om ze uit te leggen wat er is gebeurd, laat Buijsingh weten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.