Duitse auto bij geallieerde herdenkingstocht Market Garden: hoe zit dat?

18 september 2014 om 00:29
nl
Met de herdenkingstocht van Operatie Market Garden afgelopen zondag deden niet alleen geallieerde voertuigen mee. Er reed ook een Duits voertuig mee in de stoet, zag een kenner. Is dat niet vreemd bij een tocht die de strijd van de geallieerden tegen de Duitsers benadrukt?
Geschreven door

Hans Koevoet uit Eindhoven stond met honderdduizenden andere toeschouwers aan de kant van de weg toen de colonne met historische militaire voertuigen bij Son voorbij trok. De stoet met ongeveer 350 authentieke legerjeeps en legertrucks vertrok vanaf de Belgische grens bij Borkel en Schaft en volgde zoveel mogelijk de oorspronkelijke route van operatie Market Garden.
Al ruim twintig jaar houdt Koevoet zich bezig met de militaire voertuigen. Een kenner, dus. "En wat zagen we tot onze verbazing? Een Duitse legerwagen, een Volkswagen Kubel. Een verkeerde optocht? En niemand die het gezien of opgemerkt leek te hebben."
'Lijkt niet de bedoeling'De Eindhovenaar tipte ons en stuurde een foto van de Volkswagen mee. Een kentekencheck bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer wijst uit dat het hier om een authentiek voertuig gaat, dat na de capitulatie in Nederland voor het eerst werd geregistreerd.
"Gaat het om een auto van vóór of ná de capitulatie?", vraagt woordvoerder Henk van der Zand van Stichting Operatie Market Garden zich af als wij navraag bij hem doen. "Dat maakt namelijk uit. Het is niet de bedoeling dat er auto's meerijden die tijdens de oorlog tegen de geallieerden werden ingezet."
Amerikanen veroverden autoDe woordvoerder wist het ook niet en ging navraag doen. Hij keek onder andere of het voertuig bij de organisatie was geregistreerd. Het kon immers zo zijn dat de eigenaar van de Duitse Kubelwagen illegaal de colonne was binnengeglipt. "Hier kom ik op terug."
Vijf minuten later rinkelde de telefoon alweer. "Met Henk van der Zand", klinkt er aan de andere kant van de lijn. "De auto mag met de tocht meedoen. Het blijkt zo te zijn dat de Volkswagen tijdens de oorlog was veroverd door de Amerikanen", legt hij uit. Dit betekent dat de Amerikanen de auto juist inzetten tégen de Duitsers.
Niet te zien dat het een 'Amerikaanse' auto isMaar kenners, zowel tijdens de oorlog als nu, zien natuurlijk niet meteen dat de auto door de Amerikanen was veroverd. Zelfs niet met de Stars en Stripes, die er nu met de herdenkingstocht trots op prijkt.
Van der Zand: "Daarover kun je discussiëren: óf de auto mee mag doen met de tocht. Net als de vraag of het gepast is om veldslagen na te spelen of een tank, die misschien tientallen mensen doodde, in een museum te zetten."
De organisatie oordeelde dat de Duitse auto toch mee mag doen met de tocht, al is het maar omdat de Amerikanen hem gebruikten om de Duitsers te verjagen. "Buitgemaakte voertuigen worden ook vandaag de dag gebruikt in oorlogen. Dat is militair gezien normaal. Dat zie je ook in Irak en Afghanistan.Vanuit dat perspectief past de Kubel, juist bij de herdenking van Market Garden, goed in het plaatje", zo zegt Van der Zandt.
Alles over Operatie Market Garden vind je op de themapagina: omroepbrabant.nl/marketgarden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.