'Paard dat Vliegt' gebruikt oorlogsverhalen van de eigen Eindhovense familie voor 'Oorlogshelden' - Omroep Brabant

'Paard dat Vliegt' gebruikt oorlogsverhalen van de eigen Eindhovense familie voor 'Oorlogshelden'

18 september 2014 om 12:12
nl
Met alle herdenkingen van operatie 'Market Garden' is Brabant weer druk bezig met de Tweede Wereldoorlog. Voor de theatermakers van Het Paard dat Vliegt uit Eindhoven een mooie tijd om een langgekoesterd plan uit te voeren. Vrijdag gaat 'Oorlogshelden' in première; een voorstelling met de oorlogsverhalen uit de eigen familie van twee acteurs.
Geschreven door

Hun ouderwetse zwart-witportretten hangen vele malen vergroot in het decor: de moeder van Annemiek Nienhuis en de moeder van Reem Wittenbols. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren ze kinderen, de ene in Nederlands-Indië, de ander in Oost-Brabant.
'Oorlogshelden'Hun verhalen zijn de basis van 'Oorlogshelden', de voorstelling die door Annemiek en Reem samen schreven en die ze nu samen spelen in theaters maar ook op scholen.
DistributiebonnenReems familieverhaal draait om een oom die distributiebonnen 'regelde' voor het verzet. Tot de bezetter repressailles nam en een aantal familieleden oppakte en naar Duitsland afvoerde. Annemieks moeder kwam in Nederlands-Indië in een Jappenkamp terecht en was een van die velen die na afloop van de oorlog niet meer over hun ervaringen praatte.
Annemiek: "Als je ellende uit die kampen kent, is het een wonder dat ze levend zijn teruggekomen. Dat maakt mijn moeder voor mij al een held". Reem: "Mensen proberen het goede te doen maar uiteindelijk zijn er in een oorlog alleen maar slachtoffers".
'Oorlogshelden' gaat vrijdag in première in het Eindhovense Parktheater.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.