Geen ophef bij Marokkaanse gemeenschap over juweliersvrouw Deurne die niet wordt vervolgd

18 september 2014 om 17:07 • Aangepast 24 april om 17:31
Het niet vervolgen van juweliersvrouw Marina Sanders uit Deurne is geen aanleiding tot acties van de Marokkaanse gemeenschap. Dat blijkt uit een rondvraag van Omroep Brabant. Woensdag werd duidelijk de juweliersvrouw niet wordt vervolgd vanwege het doodschieten van twee overvallers. Na de overval ontstond er veel ophef en werden er meerdere demonstratie gehouden.
Geschreven door

Volgens justitie ging het om noodweer. Het nieuws dat Marina Sanders niet wordt vervolgd komt dit keer niet hard aan in de Marokkaanse gemeenschap.
'Niemand ligt er wakker van'Volgens de sociale makelaar Mustafa Abbout uit Eindhoven zijn de meeste mensen de juweliersvrouw al lang weer vergeten. "Hier liggen de meeste mensen niet meer wakker van."
Op het moment zelf schoot het nieuws bij veel Marokkanen in het verkeerde keelgat. "Maar dat is ook Marokkaan eigen. We zijn gevoelsmensen en reageren dan in eerste instantie met gevoel in plaats met verstand. Dat is een momentopname."
'Rechter moet oordelen'Destijds werd in de Marokkaanse gemeenschap fel gereageerd op justitie die al snel zei dat de juweliersvrouw hoogstwaarschijnlijk niet wordt vervolgd omdat het om zelfverdediging ging. "Dat is nu wel anders", aldus Abbout. "De meeste mensen hebben wel andere zorgen aan hun hoofd. We zien wel wat de rechter uiteindelijk besluit."
Volgens het Eindhovense PvdA-raadslid Hafid Bouteibi is er nauwelijks gereageerd op het nieuws. "Het was zeer rustig op mijn sociale media." Zelf wil Bouteibi niet inhoudelijk reageren op het nieuws. "Dat is niet aan de politiek, maar aan de rechter. Die moet er een oordeel over vellen."      
'We staan achter Marina'In Deurne zelf lijkt iedereen de juweliersvrouw te steunen. Diverse buurtbewoners laten weten achter de juweliersvrouw te staan. "Ze laat zich regelmatig in de buurt zien en lijkt goed met het voorval om te gaan", aldus een van de buurtbewoners.
Een familielid van de juweliers vertelt aan Omroep Brabant dat Sanders zich niet de kaas van het brood laat eten: "Ze gaat er niet gebukt onder."
'Pakkans is heel groot'De Federatie Goud en Zilver laat weten dat ze niet snapt waarom juweliers worden overvallen. "Er is een pakkans van meer dan vijftig procent en als er al iets wordt buitgemaakt, is dat meestal niet veel", aldus directeur Beeuwke Keizer. "Het is bijzonder betreurenswaardig dat ondernemers in zo'n gevaarlijke situatie terechtkomen.
Alles over de fatale schietpartij bij juwelier Goldies in Deurne lees je op omroepbrabant.nl/goldies.

Wachten op privacy instellingen...