Serenades en balkonscènes: Spaanse zangers met gitaren op het 50-jarig Tunafestival

18 september 2014 om 18:32
nl
Tuna is 50 jaar in Eindhoven. Dat wordt gevierd op het Tunafestival vrijdag, zaterdag en zondag in Eindhoven.
Geschreven door

De Eindhovense Tunagroep pakt uit voor het 50-jarig jubileum. "Er is een boek uitgekomen met foto's en informatie over Tuna. We hebben ook een cd opgenomen met de verschillende generaties van de groep", vertelt Janick Janssen van het Tunafestival
"We beginnen vrijdag met optochten langs verschillende routes naar de markt", aldus Janssen. "Op de markt spelen de Tuna's en is een balkonscène waar serenades worden gebracht. Zaterdag en zondag strijden de Tuna's voor de prijsuitreiking in de avond. De beoordeling komt van een deskundige jury."
Tunatraditie naar Eindhoven"Tuna komt uit de vroege middeleeuwen", zegt Janssen. "Spaanse studenten trokken van leermeester naar leermeester. Om onderdak te betalen maakten ze muziek."
Van toen naar nu. "Toen de universiteiten kwamen was dat rondtrekken niet meer nodig maar de traditie bleef. Vijftig jaar geleden vierden een aantal Eindhovenaren vakantie in Spanje. Daar leerden ze van Tuna om serenades te kunnen brengen aan de vrouwen. Ze namen het mee naar Nederland."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.