Gemeente Landerd wil geld zien van opgepakte drugsdumpers Schaijk

18 september 2014 om 18:49
nl
Het gebeurt zelden dat de politie dumpers van drugsafval opspoort, maar nu het in Schaijk wel is gelukt, wil de gemeente Landerd de gemaakte kosten van het opruimen op de daders verhalen. Wel jammer, dat de gemeente Landerd in eerste instantie niet was geïnformeerd over de aanhouding en veroordeling van de daders.
Geschreven door

De gemeente Landerd was ook onaangenaam verrast dat ze niet waren geïnformeerd. "Dat de daders zijn opgepakt en veroordeeld was niet bekend bij de gemeente."
Begin 2013 werden in de Tolstraat in Schaijk 58 vaten (1160 liter) met zoutzuur gevonden op particulier terrein. De gemeente Landerd liet een gespecialiseerd bedrijf de jerrycans opruimen.
Rekening van 4000 euroDe rekening viel gelukkig mee omdat het ging om kleine vaten die niet gelekt hadden. De gemeente betaalde ongeveer 4000 euro omdat de eigenaar van het terrein ook niet verantwoordelijk was. De gemeente wil alsnog proberen om het schadebedrag terug te eisen bij de daders.
De politie observeerde nota bene hoe de lading zoutzuur werd ingevoerd. Twee dagen later werd de partij dicht bij de afleverplaats gedumpt teruggevonden in Schaijk. Uit tapgesprekken werd duidelijk dat het zoutzuur was gedumpt omdat de samenstelling niet deugde.
Aanhoudingen enkele maanden laterDe betrokkenen werden een paar maanden later aangehouden en deze week veroordeeld tot lange celstraffen vanwege de handel in drugschemicaliën. De totale kosten die jaarlijks in Brabant worden gemaakt om drugsafval op te ruimen worden geschat op drie miljoen euro.
SP-gedeputeerde Johan van den Hout benadrukt altijd dat de vervuiler moet betalen en dat de politie en overheid daarom informatie uitwisselen. "Er wordt beloofd dat alles wordt gedaan. Ik verbaas me erover dat het niet gebeurt. Ik vind dit niet kunnen", reageerde CDA-Statenlid René Kuijken donderdag.
Lees alles over de problemen rond de handel en productie van xtc in Brabant op de site drugsinbrabant.nl.      

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.