Bossche kunstenaars krijgen mooie plek in oude Willem II-sigarenfabriek

18 september 2014 om 20:52
nl
In Den Bosch wordt vrijdagmiddag de Willem II-fabriek geopend. In 'de Willem II' worden al ruim een halve eeuw geen sigaren meer gemaakt. De laatste jaren was de fabriek vooral een plek voor kunstenaars. En na een ingrijpende opknapbeurt van ruim een jaar blijft dat ook zo.
Geschreven door

De provincie en de gemeente Den Bosch hebben samen drie miljoen euro in het monumentale pand gestoken dat nog net in de negentiende eeuw werd gebouwd. In de fabriek zitten nu ateliers voor kunstenaars, poppodium W2, het grafisch atelier, de Koninklijke Harmonie 's-Hertogenbosch en flink wat expositieruimte.
Goulmy en BaarVeel Bosschenaren kennen het gebouw als de Willem II-fabriek. Gek genoeg heeft Willem II er maar een klein aantal jaren sigaren gemaakt. De fabriek is gebouwd door de sigarenfabrikanten 'Goulmy en Baar' die voor hun tijd vooruitstrevende werkgevers waren. De bedoeling is dat hun naam straks ook weer op de gevel komt; de letters waren echter niet op tijd klaar voor de opening op vrijdag.
Bij de werkzaamheden in het afgelopen jaar zijn veel originele onderdelen van de fabriek mooi opgenomen. Wie binnenkomt, loopt meteen tegen het oude houten portiershokje aan. Ook mooi is de manier waarop de oude pisbakken van de sigarenfabriek zijn opgenomen in een toiletgroep op een van de verdiepingen.
KunstDe opening van de Willem II-fabriek is een bijzonder moment voor Den Bosch. Op korte afstand van elkaar zitten nu de Verkadefabriek (theater en film) en de Willem II (muziek en beeldende kunst). Bovendien is de bedoeling dat het oude terrein van veevoederfabriek De Heus (achter de Verkadefabriek) zich ook ontwikkelt tot een culturele hotspot.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.