Raad Nuenen maakt KAFI-rapport definitief openbaar, burgemeester vreest voor schade onderzoek

19 september 2014 om 02:32
nl
De gemeenteraad in Nuenen heeft donderdagavond ingestemd met het openbaar maken van het omstreden KAFI-rapport. Burgemeester Maarten Houben vreest nu voor ernstige schade aan het onderzoek naar de fraude bij grondaankopen.
Geschreven door

Het onderzoek loopt volgens de burgervader schade op, omdat verdachten nu over voorkennis beschikken. Dit kan nadelig zijn bij toekomstige verhoren. Daarnaast, zo zei Houben, loopt het onderzoek door het lekken tijdverlies op.
Deel rapport definitief openbaarDe gemeenteraad besloot donderdagavond het rapport definitief openbaar te maken. Wel blijven de bijbehorende bijlages voorlopig geheim, waarschijnlijk om het onderzoek niet verder te schaden. In de bijlages staan namelijk persoonlijke gesprekken volledig uitgeschreven.
Eerder liet het college al weten het rapport te willen openbaren. Volgens een woordvoerder was er een 'kromme situatie' ontstaan, omdat het rapport ondanks de geheimhouding tóch door iedereen was in te zien. Het Eindhovens Dagblad had het namelijk integraal op zijn site gepubliceerd, nadat de krant het KAFI-rapport in handen had gekregen van een raadslid.
Miljoenenschade door fraudeIn het rapport staat dat de gemeente Nuenen mogelijk is benadeeld, omdat er verschillen bleken te zijn tussen de taxaties en de bedragen die de gemeente uiteindelijk betaalde voor grond. Daardoor betaalde de gemeente naar schatting zo'n vijf miljoen euro te veel.
De taxatierapporten bleken vervalst en een topambtenaar leek daarbij betrokken te zijn geweest. De ambtenaar kreeg te veel vrijheid: hij voerde onderhandelingen, tekende collegebesluiten en koopovereenkomsten. De gemeente heeft hem inmiddels ontslagen. De Rijksrecherche doet onderzoek naar de miljoenenfraude.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.