Video

Knappe film: twee Bredanaars zoeken in de hele wereld naar de zin van het bestaan

19 september 2014 om 13:51
nl
"Waar draait het om in het leven?" Dat is een vraag waar iedereen een ander antwoord op heeft en dat maakt 'm ook zo spannend. De Bredase kunstenaars Inge en Martin Riebeek reizen met deze vraag de hele wereld over. De antwoorden die ze krijgen, zie je nu in museum De Pont, in hun film 'The Essential'.
Geschreven door

Een Hongaarse vrouw met dikke brillenglazen kijkt recht in de lens van de camera. Ze vertelt dat ze op zoek is naar een man. "Als hij maar niet aan de drank of de drugs is." Haar laatste zin is hartbrekend: "Maar voor mij is dat waarschijnlijk al te veel gevraagd."
Heel veel aardige mensenTurkije, Mexico, Amerika, China, Spanje, India, Hongarije ... het zijn maar een paar van de landen waar het Bredase tweetal naartoe reisde, op zoek naar de belangrijke dingen in het leven. Op straat spraken ze willekeurige mensen aan. Hun ervaring: verreweg de meeste mensen willen wel iets vertellen. Of zoals Inge het lachend verwoordt: "Er zijn gewoon heel veel aardige mensen op de wereld." De twee Bredanaars zijn vormvast. Hun 'slachtoffer' loopt op de camera af en begint zijn verhaal te vertellen terwijl hij of zij recht in de camera kijkt. In de paar minuten die het verhaal duurt, wordt er niet gemonteerd.
De dode lichamen langs het spoorDat betekent dus dat elk verhaal een paar keer is opgenomen voordat het er goed opstaat; de geinterviewden moeten hun verhaal een paar keer vertellen. Blijkbaar weten Martin en Inge hen daarbij goed te helpen; de portretjes in De Pont zien er heel spontaan en natuurlijk uit.
Een man in India werkt bij de spoorwegen. Hij loopt langs het spoor om de lichamen op te ruimen van mensen die uit de trein zijn gevallen. Soms leven ze nog, vaak zijn ze dood. Per lichaam verdient hij twee dollar. "Het is mijn leven, zo leef ik het."
De twee Bredanaars kunnen de hele wereld afreizen door verzekeraar Aegon. De films die zij maken, komen in een door hen bedachte video-installatie in het Haagse hoofdkantoor van dat bedrijf.
Nooit ideaalIn De Pont draait de film gewoon door. Je kan gaan zitten en na veertig minuten duikt het portret weer op waar je mee begon. De meeste mensen doen dat ook want de filmpjes zijn verslavend. Gewone mensen die vertellen hoe ze hun hoofd boven water houden in een wereld die soms gewelddadig, soms onrechtvaardig, maar in ieder geval nooit ideaal is. Er komt veel ellende voorbij ... en toch word je er optimistisch van. Dat is knap!

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.