Stilstaand 'Draaiend Huis' in Tilburg moet gesloopt of voor 1 euro verkocht, vindt Hans Smolders

TILBURG - Het bekendste kunstwerk van Tilburg, het Draaiend Huis op de Hasseltrotonde, draait al vijf weken niet meer. Volgens de gemeente komt dat door een mechanische storing. Een van de aandrijfassen is gebroken en moet worden vervangen. Maar volgens Lijst Smolders zijn de kosten van vervanging zo hoog, dat de partij het kunstwerk liever ziet verdwijnen.

Het vervangen van de aandrijfas kost 15.000 euro. Sinds 2009 heeft het onderhoud van het kunstwerk zo'n 67.000 euro gekost.

Onderhoudskosten
Lijst Smolders vindt dat het Draaiend Huis de gemeente al te veel geld heeft gekost. Naast de onderhoudskosten voor het huis, kostte ook het onderhouden van de tuin de afgelopen jaren al 46.800 euro. Daarbij komen de kosten van de aanleg van de tuin à 68.000 euro.

Lijst Smolders dient maandag een motie in bij de raadsvergadering. Als oplossing stelt fractievoorzitter Hans Smolders voor om het kunstwerk voor het symbolische bedrag van 1 euro te verkopen en de verwijderingskosten te laten betalen door deze koper.

Draaien
Het Draaiend Huis is een kunstwerk van John Körmeling dat in 2008 werd geplaatst. In twintig uur tijd draait het huis normaal gesproken om de Hasseltrotonde.

Deel dit artikel: