Colonne Operatie Market Garden heeft Brabant verlaten

20 september 2014 om 18:12
nl
Voor de tweede keer trok zaterdag een colonne van oude militaire voertuigen door onze provincie. Dit vanwege de herdenking van Operatie Market Garden, zeventig jaar geleden. Volgens de organisatie woonden een half miljoen toeschouwers de herdenkingen zaterdag bij.
Geschreven door

De 'Route Noord' die zaterdag werd afgelegd, begon 's ochtends in Veghel en stak rond kwart over elf de provinciegrens over. De stoet kwam aan het einde van de middag in Nijmegen aan.
LEES OOK: Programmering Omroep Brabant over Operatie Market GardenLEES OOK: 70 jaar Market Garden: een overzicht van alle activiteiten
De stoet ging van Veghel via Mariaheide naar Uden. Rond tien over halfnegen kwam de colonne vanaf Uden in Zeeland aan. Later op de dag waren bij het festival Vrijheid& Blijheid verschillende proeverijen en kon je abseilen van de kerktoren.
Precies dezelfde plekLangs de route in Zeeland stond al heel vroeg een klapstoeltje opgesteld. Diens eigenaar Martien van den Brand uit Boekel maakte destijds als kleine jongen de intocht van de geallieerden mee.
Hij kwam toen met zijn moeder uit de kerk gelopen. Zeventig jaar later heeft hij zijn klapstoeltje opgesteld op precies diezelfde plek.
BEKIJK HIER: De precieze route van de colonne (pdf)
Iets later trokken de historische legervoertuigen met begeleiders door de binnenstad van Grave. Bij de John S. Thompsonbrug zou ook een veldslag worden nagespeeld, maar dat ging niet door. De politie wilde net als vrijdag geen vergunning afgeven voor het schieten met losse flodders.
Parachutisten vertraagd door mistZo’n duizend parachutisten konden zaterdagochtend niet vertrekken vanaf Vliegbasis Eindhoven vanwege dichte mist. De parachutisten voerden zaterdagmiddag luchtlandingen uit op de Ginkelse Heide bij Ede. Rond kwart voor twee gingen de eerste vliegtuigen alsnog de lucht in.
De organisatie heeft besloten dat hooguit vijfhonderd parachutisten zullen landen. Ook een aantal flypasts van historische vliegtuigen die voor zaterdag op het programma stonden, zijn geschrapt.
Wisselvallig weerHet weer valt zaterdag over het algemeen wat tegen, vergeleken met dat van vorige week. Zondagochtend was het grijs weer met lokaal ook dichte mist.
Rondom Eindhoven onweerde het nogal. Zaterdagochtend wisselden zon en regen elkaar af tijdens de doorkomst van de tocht in Grave.
Vorige week zondag trok dezelfde colonne van Borkel en Schaft naar Veghel. Daar kwamen ongeveer 200.000 mensen opaf. Beelden van de doortocht door Valkenswaard zijn hier terug te kijken.
Alles over Operatie Market Garden vind je op de themapagina omroepbrabant.nl/marketgarden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.