Bredanaar en twee anderen krijgen boete voor racistische reactie op Oranje-selfie

EINDHOVEN - Drie mensen die racistische teksten hebben geplaatst onder de selfie van spelers van het Nederlands elftal worden bestraft. Zij krijgen een boete van 360 euro. Op de selfie van Leroy Fer, waarop onder meer vijf PSV-spelers te zien waren, kwamen veel beledigende reacties.
Op de foto waren negen donkere internationals van het Nederlands elftal te zien, waaronder PSV'ers Memphis Depay, Georginio Wijnaldum, Luciano Narsingh, Jetro Willems en Karim Rekik. De foto werd massaal gedeeld op Facebook, onder meer door nieuwssite Voetbalzone.nl.

'Waar is de man met de mijter?'
Op die Facebook-pagina kwamen veel racistische reacties binnen, variërend van 'Club van Sinterklaas?' tot 'FC Aap' en van 'Allemaal Zwarte Pieten' tot 'Moeten jullie niet in Gouda zijn?', daarmee refererend aan de Sinterklaasintocht die toen plaatsvond

De politie heeft een aantal verdachten weten te achterhalen. Justitie heeft verdachten uit Breda, Rotterdam en Den Haag een boete opgelegd. Als ze die niet betalen moeten ze voor de rechter komen.

'Overduidelijk signaal dat dit niet kan'
Leroy Fer zelf is tevreden. "Ik ben blij met de actie van het OM. Het is een overduidelijk signaal aan iedereen dat dit soort kwetsende zaken gewoon niet kán. Niet binnen en ook niet buiten de lijnen.''

De reacties werden destijds al hard veroordeeld door Oranje-captain Robin van Persie: "Ik denk dat het tijd wordt om die mensen keihard aan te pakken", zei hij na de wedstrijd tegen Letland.

Ook de PSV'ers in de Oranje-selectie schaarden zich achter Van Persie. "Dit moet stoppen", aldus Jeffrey Bruma. "Wij zijn Oranje, een volk. Kennelijk zijn mensen die dit anders inzien. Ik ben zelf van donkere afkomst en ik vind het jammer dat mensen er zo mee omgaan. We moeten dit heel hard aanpakken. Zeg nee tegen racisme."