Safaripark Beekse Bergen testlocatie voor drone die stropers van neushoorns opspoort

22 september 2014 om 13:28
nl
Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek dient zaterdag als testlocatie voor een nieuw systeem dat stropen van neushoorns moet tegengaan. Studenten hebben een drone gebouwd met daarin een computerprogramma dat automatisch mensen en dieren herkent op videobeelden.
Geschreven door

Het gaat om een eerste proef met het luchtfotosysteem. Vanuit een heliumballon worden zaterdag in het safaripark luchtbeelden gemaakt van de neushoorns. Het uiteindelijke doel van de drone is om informatie over de locatie van neushoorns en de eventuele aanwezigheid van stropers op een effectieve manier door te spelen aan de rangers in het Kruger National Park in Zuid-Afrika.
Gedood om hoornNog altijd worden de dieren in Zuid-Afrika gedood om de waardevolle hoorn af te zagen en te gelde te maken. Het zogenoemde Dutch UAS-team, dat bestaat uit van de Technische Universiteit in  Delft, de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit voor toegepaste wetenschappen Amsterdam, wil de nog in het wild levende neushoorns beschermen.
"Het Kruger National Park is zo groot als de helft van Nederland en heeft een beperkte infrastructuur. Daarom is het ook heel moeilijk om de neushoorn te beschermen tegen stropers. Een drone heeft een enorm bereik en kan als nieuw hulpmiddel een wezenlijke bijdrage leveren aan het werk van de rangers", aldus teamleider Kitso Epema.
Wildlife Conservation UAV ChallengeHet ambitieuze project vindt plaats in het kader van de Wildlife Conservation UAV Challenge waaraan het Dutch UAS-team deelneemt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.