Video

Man in Eindhoven mogelijk besmet met ebolavirus na bezoek risicogebied Sierra Leone

22 september 2014 om 19:54 • Aangepast 21 november 2020 om 22:27
nl
Een man in Eindhoven is mogelijk besmet met het ebolavirus. Hij meldde zich maandag bij huisartsenpraktijk Granida aan de P.C. Hooftlaan. Zijn symptomen lijken op die van ebola-patiënten, zo meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Profielfoto van
Geschreven door

De man is na zijn bezoek aan de huisartsenpraktijk voor onderzoek naar het Radboud-ziekenhuis in Nijmegen gebracht, dat een speciale ruimte voor hem heeft ingericht. Hij is daar inmiddels opgenomen.
Onderzoek na reis naar Siera LeoneDe man is maandagmiddag in een isolatiekamer onderzocht door een gespecialiseerd team. De man is het eerste mogelijke ebola-slachtoffer dat bij het Radboud binnenkomt.
Volgens het RIVM is de man recentelijk op reis geweest naar een gebied waar het virus heerst. Volgens het ED gaat het om een 29-jarige Eindhovenaar, die twee weken geleden terugkeerde uit het Afrikaanse Sierra Leone.

Wachten op privacy instellingen...

'Onderzoek is procedure'Het onderzoek naar de man is onderdeel van een vaste procedure. Volgens het RIVM hoeven patiënten of medewerkers van de huisartsenpraktijk in Eindhoven zich geen zorgen te maken over besmetting.
De afgelopen weken zijn er in Nederland vijftien mensen onderzocht op ebola nadat ze terug waren gekomen uit een risicogebied en ziek waren geworden.
"Het gaat dan om mensen die zich bij de huisarts hebben gemeld met klachten'', aldus een RIVM-woordvoerder. Na opname is binnen 48 uur duidelijk of de man inderdaad besmet is. Dat is de tijd die de tests nodig hebben.
Verspreiding door middel van lichaamsvloeistoffenHet ebolavirus kan dodelijk zijn en verspreidt zich door middel van lichaamsvloeistoffen, zoals bloed of ontlasting. Daardoor kunnen ook artsen en verplegers die zieken behandelen, het virus oplopen.
Ebola leeft waarschijnlijk in vleermuizen, die andere dieren kunnen besmetten en uiteindelijk ook mensen. GGD Brabant-Zuidoost raadt reizigers naar of uit Guinee, Liberia en Sierra Leone aan om hygiënemaatregelen te nemen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.