'Alarmknop was redding van neergestoken vrouw in Veldhoven'

22 september 2014 om 17:33
nl
De 42-jarige vrouw die donderdag in Veldhoven werd neergestoken door haar ex-partner, heeft haar leven waarschijnlijk te danken aan een persoonlijk alarmapparaat waarmee ze razendsnel de politie kon waarschuwen.
Geschreven door

De vrouw werd donderdagochtend door buurtbewoners op straat gevonden, badend in bloed. Om haar pols hing een bandje met daarin een alarmapparaat.
Huiselijk geweldMaria Spijkers van het Steunpunt Huiselijk Geweld in Eindhoven is nauw betrokken bij de verstrekking van deze apparaatjes. Die worden na een zorgvuldige afweging gegeven aan mensen die bedreigd en veelal gestalkt worden door hun (ex-)partner.
De slachtoffers krijgen zo'n apparaat na grondige analyse van hun veiligheidssituatie. Want veel slachtoffers van huiselijk geweld zijn niet gebaat bij zo'n apparaat. Het apparaat kan een gevoel van schijnveiligheid oproepen. Of omdat bijvoorbeeld een blijf-van-mijn-lijf-huis voor hen veiliger is. Ook moet de stalker niet in het zelfde huis wonen als de bedreigde.
Als aan alle voorwaarden is voldaan, worden vrijwel alle kosten vergoed door de centrumgemeente in die regio, in dit geval Eindhoven.
Prio 1Net als leverancier CSI Service uit Leende zegt ook Spijkers dat dit personenalarm de snelste manier is om hulpdiensten te waarschuwen. Na een druk op de knop komt het alarm met prioriteit 1 binnen bij de politie. Die kan meteen meeluisteren wat er gebeurt en eventueel terugpraten. Omdat ook gelijk zichtbaar is van waaruit het alarm is verstuurd, worden de dichtstbijzijnde agenten ernaartoe gedirigeerd.
Ook in het geval in Veldhoven was de politie vrijwel meteen ter plaatse, waardoor volgens Spijkers erger is voorkomen. Het slachtoffer is inmiddels geopereerd en buiten levensgevaar.
20 apparatenBij het Steunpunt voor Huiselijk Geweld in de regio Eindhoven zijn er 20 persoonlijke alarmapparaten in gebruik. Op jaarbasis worden zo'n 40 mensen daarmee voorzien.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.