Video

Meeuwis-pianist Jan-Willem Rozenboom gooit zich op de Goldbergvariaties van Bach

22 september 2014 om 20:15
nl
Het is een cadeautje van pianist Jan-Willem Rozenboom voor zijn eigen veertigste verjaardag. In september en november staat hij in Tilburg en Den Bosch op de planken met de Goldbergvariaties van Bach. Een bijzonder avontuur voor de man die de meeste Brabanders kennen als de pianist en componist van Guus Meeuwis.
Geschreven door

De Goldbergvariaties van Bach zijn een wereldberoemd monument uit de klassieke muziek. Pakweg veertig minuten muziek, bestaande uit een thema (de aria) en dertig variaties. Dat de compositie prachtig is, daaraan is geen twijfel; dat het hondsmoeilijk te spelen is, staat ook als een paal boven water.
Net gehaaldJan-Willem Rozenboom is al bezig met de compositie sinds hij elf jaar geleden afstudeerde aan het conservatorium. Maar écht studeren, kan natuurlijik alleen als er een concert volgt, dus zo'n vijf jaar geleden besloot Rozenboom dat hij de Goldbergvariaties vóór zijn veertigste verjaardag op een concertpodium wilde brengen. Dat heeft hij gehaald... net.
'Plannen' noemt hij het zelf. Tijd vrijmaken om uren per dag achter de vleugel door te kunnen brengen met de partituur van Bachs meesterwerk voor zich. Als vaste componist en pianist van Guus Meeuwis én als docent aan het Tilburgs conservatorium had hij het daarmee niet eenvoudig.
CDMaar het is gelukt. Hij heeft het stuk ook op CD gezet en als het aan hem ligt, speelt hij het de komende tijd op meer plaatsen. En misschien dat hij dan voor z'n vijftigste nog eens een nieuwe opname maakt. "Dan zal het ongetwijfeld heel anders klinken."
Jan-Willem speelt de Goldbergvariaties op 25 september in De Toonzaal in den Bosch en op 29 november in de concertzaal in Tilburg.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.