Video

‘Dit is het einde van Philips zoals we het kennen’, FNV Bondgenoten reageert geschokt op splitsing

23 september 2014 om 12:37
nl
Het nieuws van dinsdagochtend over de opsplitsing van Philips is bij FNV Bondgenoten ‘ingeslagen als een bom’. Dat liet bestuurder Ron van Baden van FNV direct weten nadat Philips bekendmaakte de divisies Healthcare en Consumer Lifestyle samen te voegen en de lichtdivisie te verzelfstandigen. “Mijn Philips-hart bloedt."
Geschreven door

Philips maakte het nieuws over de opsplitsing dinsdagmorgen bekend tijdens een bijeenkomst in Londen. “Dit raakt je hart en je gevoel. In Eindhoven staat het eerste lichtfabriekje en eigenlijk, zonder dat zo te zeggen, zet Philips het licht buiten het concern en vervreemdt het zich van de kern waar het ooit mee begonnen is”, vertelt Van Baden.
Nieuwe toekomstVolgens de vakbondsbestuurder kiest Philips nu nadrukkelijk voor Healthcare en Lifestyle. De lichtdivisie wordt intern verzelfstandigd, ‘maar uiteindelijk moet die tak ook op eigen benen staan’. “Ongetwijfeld volgt een beursgang en dan wordt de lichtdivisie een totaal ander bedrijf, met een eigen dynamiek en met herinneringen aan vroeger”, legt Van Baden uit.
“Vandaag begint een nieuwe toekomst. Dit is een ander Philips dan waar topman Fans van Houten nu leiding aangeeft.”
Zorgen over werkgelegenheidMaar is dat dan per definitie een slecht teken? “Ja, het gaat niet goed met de werkgelegenheid. Alle fabriekjes in Brabant hebben mensen die bij licht werken. De fabriek in Roosendaal is gesloten, Maarheeze is nagenoeg dicht en in Uden wordt gereorganiseerd. Ik hoop dat die bedrijven de weg omhoog kunnen vinden.”
De opsplitsing is volgens Van Baden een complexe operatie. “Bij Healthcare in Best werken 3000 mensen, op de High Tech Campus in Eindhoven werken mensen voor het ‘brede’ Philips. Nu moet dus een keuze gemaakt worden wie bij bedrijf A en bedrijf B gaat werken. Dat is een ingrijpend proces dat ongetwijfeld gepaard gaat met enorme veranderingen en mogelijke gedwongen ontslagen.”
Onzekerheid“Het mag niet zo zijn dat werknemers jarenlang in onzekerheid zitten. Als er geen groei is bij beide bedrijven, dan houdt dat in dat er geen perspectief is in Nederland en dat zou slecht zijn voor de werkgelegenheid in Brabant”, besluit Van Baden zijn verhaal.
Ook CNV Vakmensen vreest dat de ingreep gevolgen zal hebben voor de werkgelegenheid en dan vooral bij de bedrijfsonderdelen die voor Philips als geheel werken zoals research en IT. "Voor de afzonderlijke productievestigingen verwacht ik niet direct ingrijpende veranderingen", zegt CNV-bestuurder Arjan Huizinga.
Vooralsnog is nog veel onduidelijk, aldus Huizinga. "In 2016 moet de splitsing juridisch een feit zijn. Tot die tijd zijn er nog honderden vragen waarop nu nog niemand een antwoord heeft. Slechts een handjevol mensen was van dit plan op de hoogte, dus iedereen binnen Philips - van hoog tot laag - vraagt zich nu af welke impact dit ingrijpende besluit zal hebben."
Philips heeft in totaal ongeveer 113.000 werknemers, van wie er rond de 13.000 werken in Nederland.
VertrouwenVan Houten liet dinsdag in een toelichting weten vertrouwen te hebben in de ingeslagen weg. Woensdag is een informatiebijeenkomst voor personeel van Philips.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.