‘Eerste schot recht door het hart’, gruwelijke details schietpartij Goldies bekend

23 september 2014 om 22:34
nl
Justitie heeft dinsdagmiddag met bewakingsbeelden laten zien hoe de overval op juwelier Goldies in Deurne precies is verlopen. Hoofdofficier Bart Nieuwenhuizen liet ook fragmenten horen van het telefoontje van juweliersvrouw Marina Sanders naar 112. "Het eerste schot van de juweliersvrouw ging recht door het hart van de overvaller die het kantoor probeerde binnen te dringen", vertelde de hoofdofficier tijdens de persconferentie.
Geschreven door

Op de bewakingsbeelden is duidelijk te zien hoe chaotisch de situatie was tijdens de overval en met welk geweld de overvallers de zaak overvielen. Van vier camera’s heeft justitie beelden kunnen gebruiken voor de reconstructie van de overval. Het zijn geen bewegende beelden, maar zogenaamde stills, foto’s die elke anderhalve seconde worden gemaakt.
De beelden zijn getoond aan de nabestaanden van de daders. Het juweliersechtpaar wilde die beelden nog niet zien.
'Schiet hem kapot'Hoofdofficier Nieuwenhuizen liet horen hoe juweliersvrouw Marina Sanders huilend en in paniek met 112 belt: "Er is een overval in de zaak. Er moet een ambulance komen, er is iemand gewond!" Tegelijkertijd hoort de vrouw een van de overvallers 'schiet hem kapot' roepen vanaf de andere kant van de zaak.
Nadat Marina de eerste overvaller recht door het hart heeft geschoten, loopt de dader nog even door de winkel voordat hij op de grond valt.
Het tweede schot van Marina treft de arm van de tweede overvaller. "Dat was geen fataal schot. Daarna heeft ze nog twee keer door de geopende deur geschoten. Waarschijnlijk zijn die kogels door de longen van de tweede overvaller gegaan. De kogel in de hand van juweliersman Willy ging waarschijnlijk eerst door het lichaam van de overvaller", vertelt Nieuwenhuizen.
Vervolgens was op de persconferentie nog het laatste deel van de 112-oproep van Marina te horen. "De overvallers liggen hier in de winkel dood te gaan! De eigenaar is door zijn hand geschoten. Godverdomme zeg, schiet toch op!"
LEES OOK: reconstructie fatale overval Goldies, de hel van Deurne in 70 seconden
Juwelier vervolgd voor wapenbezitDe bewakingsbeelden waren doorslaggevend bewijs om juweliersvrouw Marina Sanders niet te vervolgen voor het doodschieten van twee overvallers. Marina is niet vervolgd voor verboden wapenbezit. Haar man Willy wordt daar wel voor vervolgd.
"Verboden wapenbezit kan niet door de beugel. We gaan de richtlijn van straffen op verboden vuurwapenbezit ook verzwaren binnenkort", liet Nieuwenhuizen weten. De maximale straf voor het verboden bezit van een vuurwapen is vier jaar cel.
Het wapen werd aangeschaft na een eerdere overval op de juwelierszaak, in 2010. Marina liep hierbij een posttraumatisch stresssyndroom op. Uit psychiatrisch rapport is gebleken dat kans op herhaling daarop nihil is, maar dit alles valt haar zwaar, liet Nieuwenhuizen weten.
Unaniem besluit over noodweerVolgens justitie handelde ze uit noodweer. Volgens Nieuwenhuizen is unaniem besloten dat het om noodweer gaat.
Verslaggevers Emile Vaessen en Albert Bos waren bij de persconferentie aanwezig.
Alles over de fatale schietpartij bij juwelier Goldies in Deurne kan je lezen op omroepbrabant.nl/goldies.        

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.