Video

Hilvarenbeekse schoolkinderen voetballen tegen robots: 'Heel leuk en knap'

23 september 2014 om 15:06
nl
De kinderen van basisschool Starrebos in Hilvarenbeek kregen dinsdagochtend bezoek van twee robots. Het waren de robots van het robotvoetbalteam van de Technische Universiteit in Eindhoven, dat eind juli wereldkampioen werd. De kinderen kregen uitleg van de studenten van de TU/E en mochten zelfs meespelen. Dit alles met het doel om kinderen op jonge leeftijd te interesseren voor techniek.
Geschreven door

De kinderen van basisschool Starrebos reageerden nieuwsgierig op de demonstratie van de robots. Meestal muisstil luisterden ze naar de uitleg van de studenten van het robotvoetbalteam van de Technische Universiteit Eindhoven. Die legden uit hoe de robots werken. Spelenderwijs worden de kinderen zo met techniek in aanraking gebracht.
'Techniek heeft de toekomst'"Techniek is heel erg belangrijk", zegt Marjolein Naaijkens, onderwijzers van basisschool Starrebos. "Het is heel lang een ondergeschoven kindje geweest in het onderwijs. Wij hebben ons daarom de laatste jaren veel op techniek gericht. Wij willen graag dat kinderen in aanraking komen met techniek omdat het toekomst heeft. Dat ze later werk in de techniek kunnen vinden."
Leuk en informatiefOp een leuke, informatieve wijze brachten de studenten van de Technische Universiteit Eindhoven de techniek bij de kinderen onder de aandacht. De kinderen hangen aan hun lippen als ze vertellen en vooral laten zien hoe de robots werken. De combinatie met voetbal werkt uitstekend.
"Heel veel kinderen kennen natuurlijk het spelletje voetbal", zegt student Camiel Beeren. "De voetbalrobots laten actie zien. De kinderen kunnen hiermee goed zien wat techniek kan doen. Er is een tekort aan techneuten en daarom willen we mensen op jonge leeftijd al interesseren voor techniek. Zodat ze later voor een technische opleiding kiezen. Ik denk dat het werkt."
Juf stopt strafschop van robotPas echt enthousiast wordt de schooljeugd als zij zelf tegen de robots mogen spelen. De stilte is plots verdwenen en iedereen kraait van plezier. Vooral als ook de juf in het doel moet om een strafschop van een robot te stoppen.
"Ik vind het heel knap", zegt Lune, een van de kinderen die de demonstratie zag, over de robots. "Vooral dat ze kunnen schieten en heel snel kunnen scoren. En ik vond het ook heel leuk. Dat de kindjes de ballen mochten tegenhouden. Ik zou het leuk vinden om later zelf ook robots te bouwen."
Ook klasgenoot Steef heeft genoten: "Ik denk dat de robots wel tien of vijftien doelpunten hebben gemaakt. Ik heb ook gekeept en de bal tegenhouden. Ik vind het leuk dat ze die robots zelf hebben gemaakt."
En de juf, die stopte de strafschop ook.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.