'Verdronken Eindhovense schipper Koen van Gogh was te onervaren om reddingsoperatie uit te voeren'

23 september 2014 om 16:42
nl
De Eindhovense schipper die vorig jaar verdronk tijdens een reddingsoperatie in de Baltische Zee, was niet ervaren genoeg om zijn reddingspoging uit te voeren. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Koen van Gogh (22) kwam om het leven toen hij wilde voorkomen dat het schip zou zinken.
Geschreven door

Van Gogh deed mee aan een internationale scheepvaartwedstrijd waarbij teams van het Deense Aarhus naar Helsinki in Finland moesten varen.
WaarschuwingenDe schipper was aan boord van het Friese schip De Wylde Swan toen een Noors schip dreigde te zinken. Ondanks waarschuwingen dat de situatie te gevaarlijk zou zijn, besloten Van Gogh en twee schippers van de De Wylde Swan aan boord te gaan van het zinkende schip.
De bemanning van het Noorse schip was inmiddels al van boord. De Nederlanders wilden voorkomen dat het schip zou zinken.Drie vrijwilligers, waaronder Van Gogh, boden zich aan om de operatie uit te voeren. Eenmaal aan boord van het zinkende schip trof een hoge golf de kuip. Daarop besloten de drie hun reddingsoperatie af te blazen.
VermistSnel volgde een tweede golf. Twee schippers konden zich in veiligheid brengen, maar van Koen van Gogh werd niets meer vernomen. Hij werd een dag later door de Zweedse kustwacht dood gevonden in het water.
Uit een rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid blijkt dat Van Gogh is verstrikt in een touw en met het zinkende schip ten onder is gegaan in zee. Hij had een reddingspak aan, maar dat kon hem niet meer redden.
'Geen noodzaak voor reddingsoperatie'Volgens de Onderzoeksraad was het risicovol om in de gegeven omstandigheden een reddingsoperatie uit te voeren. Volgens de onderzoekers moeten in het vervolg alleen ervaren bergingswerkers zo'n operatie uitvoeren. Omdat de bemanning van het Noorse schip al in veiligheid was gebracht, was het volgens de raad niet noodzakelijk om aan boord te gaan van een zinkend schip.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.