Traumahelikopter bijna gebotst met modelvliegtuigje boven Nistelrode

23 september 2014 om 17:15
nl
Een traumahelikopter blijkt in maart van dit jaar bijna te zijn gebotst met een modelvliegtuig boven Nistelrode. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid deed onderzoek naar het voorval en concludeert nu dat de piloot van de helikopter het modelvliegtuig niet op de radar kon zien.
Geschreven door

De traumahelikopter werd vanuit het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam ingezet voor een ongeluk op de A50. Toen de traumaheli op zo'n 180 meter boven de grond vloog, zag de piloot een modelvliegtuigje recht op hem afkomen. Om een botsing te voorkomen maakte de piloot een uitwijkmanoeuvre en liet zijn helikopter stijgen.  
Geen waarschuwing van anti-botsingsysteemUit onderzoek blijkt nu dat het modelvliegtuigje op zo'n tien meter afstand van de helikopter kwam. De bijna-botsing vond plaats in een gedeelte van het luchtruim waar piloten het zelf voor het zeggen hebben. Ze zijn dan zelf verantwoordelijk voor het afstand houden met andere toestellen. In dit geval was het modelvliegtuigje niet waargenomen door het botsing preventiesysteem van de helikopter.
De bestuurder van het modelvliegtuig was niet in overtreding: het vliegtuigje mocht tot op 300 meter hoogte vliegen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.