‘Doodnormale’ legende André Hazes, tien jaar na zijn dood: ‘Alles wat hij deed, was goed’

23 september 2014 om 19:49
De Nederlandse volkszanger André Hazes liet dinsdag exact tien jaar geleden het leven. Manfred Jongenelis uit Etten-Leur speelde jarenlang als accordeonist in de band van de legendarische zanger. Hij stond dinsdag stil bij de dood van de zanger die hij zich vooral herinnert als ‘een doodnormale man’.
Geschreven door

“De dood van André vergeet ik nooit meer”, stelt Jongenelis. Het moment kenmerkt een moeilijke periode voor de accordeonist. “Ook omdat André twee maanden na het overlijden van mijn kind zelf overleed. 2004 was een hele nare periode.”
Jongenelis herinnert zich de zanger als een hele volkse man. “Hij had geen spatjes. Dat was de kracht van André: hij was onzeker en voelde zich niet een van de beste volkszangers van zijn land. 'Dré' was doodnormaal, net als jij en ik.”
‘Bloed, zweet en tranen’Uit een enquête van het Algemeen Dagblad komt 'Bloed, zweet en tranen' als het beste Hazes-nummer naar voren. Hoewel bandoneonist Carol Kraayenhof uit Aalst op de plaat te horen is, was het Jongenelis die Hazes tijdens de conceptversie van ‘Bloed, zweet en tranen’ met de accordeon begeleidde.
Ook bij de concerten die volgden, stond Jongenelis met de zanger op het podium. Hij maakte het laatste concert van Hazes in de Amsterdam Arena in juni dat jaar nog mee. “We merkten dat hij achteruitging. Zijn gehoor was beschadigd. Het was daardoor heel moeizaam om dat concert nog te realiseren.”
Dood kwam als een klapZijn dood kwam desondanks als een klap voor Jongenelis. “Achter de schermen beseften wij toen al dat dat een van zijn laatste concerten zou zijn, maar we hadden natuurlijk niet verwacht dat hij vervolgens zo snel het leven zou laten.”
De muzikale nalatenschap van Hazes zal tot ver na zijn dood voortleven. Uit die erfenis vindt Jongenelis ‘Zij gelooft in mij’ het beste nummer. “Maar goed," vervolgt hij, "alles wat Hazes gedaan heeft, was uiteindelijk goed.”

Wachten op privacy instellingen...