'Alle windmolens het land uit', en meer verwijderde tweets van Brabantse politici

EINDHOVEN - In aanloop naar de verkiezingen kan het handig zijn om te zien welke tweets een politicus, op wie je eventueel je stem uit wilt brengen, eerder heeft verwijderd. Er bestaat natuurlijk altijd de mogelijkheid dat hij of zij een uitlating in de doofpot wil stoppen.
Dankzij de site Politwoops kan er worden achterhaald wie het behalve op immigranten, ook heeft gemunt op windmolens. Zo retweette een politicus een bericht waarin iemand oproept 'alle windmolens het land uit te zetten'. Het kan een grap zijn, maar ook een (iets te) serieuze aanval op groene energie.

Maar politici zijn ook net mensen, die zich wel eens druk maken om hun uiterlijk. Zoals een politica die een foto van zichzelf afschuwelijk vindt. "Kan ik eens blond shinen op een stemwijzer voor Statenleden, kiezen jullie een korrelige kutfoto. Mag ik een herkansing?"

Online is écht online
Zo zijn er tal van voorbeelden op Politwoops te vinden. Dat is een site die alle tweets van politici automatisch opslaat in een database. Zodra een politicus een bericht verwijdert, publiceert de site de tweet. Politici die iets tweeten, moeten dus twee keer nadenken voordat ze dat doen. Online is namelijk écht online.

De site bestaat al enkele jaren, maar kan ook nu handig zijn voor diegenen die nog even willen nadenken over op wie ze willen stemmen. De initiatiefnemers van de site zeiden Politwoops ooit ontwikkeld te hebben om transparantie te bevorderen. Politici moeten namelijk aangesproken kunnen worden op hun uitlatingen, meenden ze. Ook als die berichten zijn verwijderd.

Omroep Brabant staat uitgebreid stil bij de verkiezingen. Alle voorgaande berichten rustig teruglezen? Kijk dan op onze themapagina: www.omroepbrabant.nl/brabantkiest. Op die pagina lees je ook wat politici wél openbaar willen hebben.