Video

Woede om weghalen orgel uit kerk Berlicum: 'Het orgel gaat niet zonder slag of stoot weg'

24 september 2014 om 16:20
nl
Het comité dat de Petruskerk in Berlicum wil redden is boos omdat het orgel tegen de afspraken in uit de kerk wordt gehaald. De kerk is sinds 2012 niet meer in gebruik. Het comité wil de kerk redden, inclusief orgel. Het kerkbestuur zegt dat het orgel naar een nieuwe kerk in Leerdam gaat.
Geschreven door

Er is al heel lang discussie over de Petruskerk in het centrum van Berlicum. Oorspronkelijk zou het gebouw helemaal gesloopt worden en zou er een nieuwe kleine kerk voor in de plaats komen. Later bleken ook de plannen voor de nieuwe kerk niet door te gaan.
Wel worden er plannen gemaakt om de toren en het priesterkoor onderdeel te laten zijn van nieuwbouwplannen. Het comité legt zich daar bij neer, maar het orgel moet wel blijven.
Orgelslopers tegenhoudenPaul van Lith is van het comité. Hij hoorde dinsdag dat het orgel uit de kerk zou worden gehaald en besloot woensdagochtend meteen naar de kerk te gaan om eventuele orgelslopers tegen te houden. "In de nieuwe plannen vinden wij dat het orgel in de toren hoort. Die mag niet weg", zegt hij.
Woensdag werd het orgel nog niet weggehaald. De man die daarvoor zou komen, is ziek. Wel in de kerk is Hans Boldewijn van het kerkbestuur: "Het orgel wordt niet zomaar weggehaald. Dit orgel gaat naar een nieuwe kerk in Leerdam."
In slechte staat"Het orgel kan niet blijven", vertelt Boldewijn verder. "Het middenschip van de kerk gaat sowieso verdwijnen en dan heeft het orgel geen klankkast meer. Daarnaast is het orgel in een slechte staat en gaat het veel geld kosten om het op te knappen."
Of de nieuwbouwplannen met onderdelen van de kerk daarin door kunnen gaan is afhankelijk of het financieel haalbaar is. Dat wordt binnenkort allemaal uitgezocht.
Menselijke ketenOndertussen wil Paul van Lith er alles aan doen om het orgel toch te behouden. "Ons laatste plan is om een menselijke keten om het orgel te vormen. We laten dit orgel niet zonder slag of stoot naar Leerdam gaan."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.