Veel Brabantse prominenten bij presentatie biografie Jan de Quay - Omroep Brabant
Video

Veel Brabantse prominenten bij presentatie biografie Jan de Quay

24 september 2014 om 17:12
nl
In het Noordbrabants Museum in Den Bosch is woensdag de biografie gepresenteerd van de Brabantse politicus Jan de Quay (1901 - 1985). Dat gebeurde in de voormalige statenzaal, waar De Quay als commissaris van de Koningin van 1946 tot 1959 de scepter zwaaide.
Geschreven door

Daarna werd De Quay namens de KVP premier van het eerste na-oorlogse kabinet zonder PvdA. In plaats daarvan schoof de VVD aan. In dat kabinet was de vader van de huidige burgemeester van Den Haag, Jozias van Aartsen, minister. Dat was reden voor Van Aartsen om woensdag ook naar Den Bosch te komen. "Mijn vader was een groot bewonderaar van De Quay", zegt hij.
Bijna honderd jaarOok oud-premier Piet de Jong was aanwezig. De Jong is nu bijna 100 jaar oud, en hij begon zijn politieke loopbaan als staatssecretaris van Marine in het kabinet De Quay. Andere prominenten die de presentatie van de biografie bezochten, waren VVD-prominent Hans Wiegel, oud-commissaris van de Koningin Frank Houben, en oud-premier Dries van Agt.
Van Agt hield een bevlogen toespraak over de verdiensten van Jan de Quay, die volgens hem niet naar waarde worden geschat. "Groot is mijn bewondering, en diep is mijn genegenheid," aldus Van Agt. Volgens Van Agt blijkt heeft de Quay door 'behendig manouvreren' kunnen voorkomen dat de kwestie Nieuw-Guinea Nederland in een oorlog stortte met Indonesië.
Eerste exemplaarDe huidige commissaris van de Koning Wim van de Donk was er ook. Hij kreeg uit handen van biograaf Cees Meijer het eerste exemplaar uitgereikt.
Historicus Cees Meijer heeft twaalf jaar aan de biografie gewerkt. Hij kon putten uit dagboeken die de Quay vanaf 1944 dagelijks bijhield. Volgens Meijer vond de Quay zijn jaren in Brabant de mooiste van zijn leven. Als premier van Nederland was hij aanmerkelijk minder gelukkig.
Daarom heeft Meijer nog overwogen zijn boek 'Ploeteraar in de politiek' mee te geven, maar dat vond hij te negatief. Net als 'Paternalist in de provincie'. Daarom heeft de biografie nu de neutrale titel gekregen: 'Jan de Quay: 1901-1985'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.