Video

Hulpbehoevende ouderen voortaan zonder vergunning in mantelzorghuisjes in achtertuin

24 september 2014 om 17:08
nl
Mensen die graag een mantelzorghuisje in de tuin willen zetten om zo voor hun hulpbehoevende ouders te zorgen, zoals de familie Van den Akker uit Rijen, krijgen het voortaan een stuk makkelijker. Waar ze normaal gesproken op een hoop papierwerk en 'Nee, dat mag niet' stuitten, kan er vanaf 1 november zonder vergunning zo'n huisje gebouwd worden.
Geschreven door

Ook veel Brabantse families hadden problemen met het krijgen van de juiste vergunningen. Zo ook familie Van den Akker. Maar liefst tien maanden moesten ze wachten voordat de vergunningen rond waren. Sinds anderhalf jaar hebben ze een mantelzorghuisje in de tuin.
Volgens Ruud Dirkse van PasAan in Den Bosch hoef je zo'n huisje voortaan alleen nog maar te melden bij de gemeente, net als bij een dakkapel aan de achterkant van het huis. Het Bossche bedrijf levert dit soort tijdelijke huisjes en is de afgelopen jaren, naar eigen zeggen, honderden gezinnen 'kwijtgeraakt' die een 'nee' kregen van de gemeente.
'Ze keken niet naar het maatschappelijk belang'"Ze keken bij de gemeente vooral naar de regeltjes en niet naar het maatschappelijk belang", aldus Dirkse. "Om een voorbeeld te geven: in 2013 kregen we zo'n driehonderd aanvragen maar we konden uiteindelijk maar tien huisjes plaatsen."
Ook een aan- of uitbouw moet in de toekomst makkelijker worden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.