'Eenzaamheid is slechter voor de gezondheid dan roken en drinken samen'

24 september 2014 om 19:41
nl
Donderdag 25 september begint de week tegen eenzaamheid. We denken al snel dat eenzaamheid een probleem is onder ouderen, maar ook jongeren hebben hier last van. Jeannette Rijks vertelt in het tv-programma Onder Ons hoe jongeren gebukt kunnen gaan onder eenzaamheid: “Je bent al gauw een loser als je zegt dat je eenzaam bent’.
Geschreven door

Jongeren hebben honderden vrienden op de social media. Alles wordt tegenwoordig online gedeeld. De combinatie jongeren en eenzaamheid lijkt daarom op het eerste gezicht vreemd. Toch is het volgens Jeannette Rijks logisch te verklaren: “Eenzaamheid is het gemis aan een echte verbintenis met mensen. En die verbintenis heb je natuurlijk niet via social media."
KlachtenJeannette Rijks helpt mensen om hun eenzaamheid te doorbreken. Een panklare oplossing heeft ze niet voorhanden. “Het belangrijkste is dat mensen eerst weten dat hun klachten en problemen voortkomen uit eenzaamheid. Dan pas kun je het gaan aanpakken."
Eenzaamheid kan zich op verschillende manieren uiten. Wie zich steeds vaker terugtrekt, banger wordt of niets meer onderneemt, kan last hebben van eenzaamheid. “Mensen zijn sociale dieren”, zegt Jeanette Rijks. “We hebben patronen en verbindingen met andere mensen nodig. Dat geeft zekerheid en veiligheid. Als die patronen wegvallen, heb je een probleem."
TaboeHet aanpakken van eenzaamheid is niet eenvoudig. Dat ondervond ook de 23-jarige Nihma uit Eindhoven. Zij worstelde een aantal jaar met eenzaamheid. In Onder Ons vertelt ze haar verhaal. Als kind verhuisde ze veel en daardoor kon ze geen blijvende contacten opbouwen. Ze had geen hechte vrienden die ze vertrouwde en raakte daardoor in een isolement. Om hulp vragen durfde ze niet.
Uiteindelijk bood een maatschappelijk werker op school uitkomst. Stap voor stap gaat het beter met Nihma. Inmiddels heeft ze een aantal vriendschappen kunnen sluiten.  
Probleem neemt toeVolgens Jeannette Rijks zijn er veel meer jongeren zoals Nihma. In de leeftijd van 12 tot 18 jaar oud geeft twintig procent van de jongeren aan zich eenzaam te voelen. En in de groep van 18 tot 35 jaar oud is dit zelfs dertig procent.
De overheid wil extra geld beschikbaar stellen om eenzaamheid te bestrijden. En dat is volgens Rijks ook hard nodig: “Je kan door eenzaamheid allerlei lichamelijke klachten krijgen. Eenzaamheid is slechter voor de gezondheid dan roken en drinken samen." En daarom is er volgens Jeannette Rijks naast geld meer onderzoek en kennis nodig om eenzaamheid aan te pakken.
De Week tegen Eenzaamheid is van 25 september tot 4 oktober.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.