'Inzet F16's en militairen vanaf Vliegbasis Volkel in strijd tegen IS zeker'

24 september 2014 om 22:21
nl
Nederland gaat meedoen aan de strijd tegen Islamitische Staat (IS). Het kabinet wil het komende jaar zes F16's, twee reservetoestellen en 250 militairen inzetten in Irak voor militaire acties. Daarbij zullen zeker gevechtsvliegtuigen en militairen van Vliegbasis Volkel worden ingezet, meldt Jos van der Leij, woordvoerder van het ministerie van Defensie woensdagavond aan Omroep Brabant.
Geschreven door

Hoeveel militairen en F16's van Brabantse bodem zijn, is nog niet bekend. Behalve in Volkel zijn er ook in Leeuwarden Nederlandse F16's gestationeerd.  
Grote militaire inzet"Wel is het zeker dat er bij zo'n grote militaire inzet als deze toestellen en mankrachten van beide vliegbases worden gebruikt", zegt Van der Leij. "De logistieke planning moet nog worden gemaakt. Waarschijnlijk gaat het nog enkele weken duren voordat er meer details bekend zijn."
De F16's worden ingezet om kampen, commandoposten en andere doelen van de terreurorganisatie IS uit te schakelen met precisiewapens, zo zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie woensdag.
Trainen van Iraakse en Koerdische militairen130 Nederlandse militairen gaan daarnaast Iraakse en Koerdische militairen trainen. Dat gebeurt op afgeschermde locaties, buiten het gebied dat in handen is van IS.
Nederland stelt de gevechtsvliegtuigen voor een jaar beschikbaar, zei minister Hennis. De Nederlandse bijdrage aan de internationale strijd tegen IS is er volgens het kabinet op gericht om de militaire kracht en opmars van de terreurgroep te breken.
SyriëIn Syrië, waar IS ook actief is, zal Nederland zich beperken tot humanitaire en diplomatieke steun.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.