Shell Moerdijk gaat de boer op met rapport over brand

25 september 2014 om 00:40
nl
Shell Moerdijk is begonnen met het geruststellen van omwonenden over de oorzaken van brand op 3 juni. De Burenraad Moerdijk werd bijgepraat over het rapport met daarin de uitkomsten van een onderzoek naar de brand.
Geschreven door

Aan de orde kwam onder meer het onlangs bekendgemaakte onderzoek van Shell zelf naar de oorzaak van de explosie. De explosie bij Shell Moerdijk in juni dit jaar ontstond door overdruk in de reactor van de fabriek.
"Ik ben blij dat ze hier zijn om ons bij te praten", zegt John Ettema van de Stadsraad Zevenbergen. "Ik denk wel dat hoeveel ze ook doen om het te voorkomen, helemaal uitsluiten doe je het nooit."
Druk liep opDe brand bij Shell woedde in een van de fabrieken waar grondstoffen voor de productie van kunststoffen worden geproduceerd. De katalysator, die helpt bij het op gang houden van het chemisch proces, was op het moment van de explosie net ververst en werd gereedgemaakt voor productie.
Als een katalysator wordt ververst, wordt deze gespoeld met verwarmd, vloeibaar ethylbenzeen. Dat ging niet goed, aldus Shell. De temperatuur en de druk in de reactor liepen snel op, waarna de explosie ontstond.
Geen menselijke foutVolgens directeur Paul Buijsingh is er geen sprake geweest van een menselijke fout. Hij vergeleek de oorzaak van de explosie met een ballon die te veel wordt opgeblazen. Dan knapt de ballon.
Door de explosie en brand raakten twee mensen lichtgewond. Shell gaat de fabriek herbouwen en opnieuw gebruiken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.