'Tilburgse raad steunt lening van 2,8 miljoen aan bioscoop Cinecitta, maar doet huiswerk niet'

25 september 2014 om 17:21
nl
De partijen die hebben ingestemd met een lening van 2,8 miljoen euro aan de Tilburgse bioscoop Cinecitta, deden dat 'met onvoldoende kennis van zaken'. Ze 'verzuimden hun huiswerk te doen'. Dat stellen raadsleden Jan van Beurden van OPA en Hans Smolders van Lijst Smolders.
Geschreven door

OPA en Lijst Smolders zagen een volgens hen 'essentieel' vertrouwelijk stuk in van de Bank Nederlandse Gemeenten over de financiële positie van de bioscoop.
Raadsleden zagen vertrouwelijk rapport niet inDe overige partijen hebben dat stuk niet gezien, maar alleen openbare rapporten van twee advocaten. Dat bevestigt Marion van Berkel, woordvoerster van de griffie die de stukken beheert: "De openbare rapporten hadden een ander uitgangspunt. Ze gingen in op de vraag of er sprake was van staatssteun."
Van Beurden (OPA) en Smolders stemden tegen de lening. Van Beurden deed dat omdat de onderzoekers in het rapport zouden beweren dat Cinecitta essentiële gegevens niet had aangeleverd. "Voor mijn gevoel schreeuwde het rapport om geen lening te verstrekken", aldus van Beurden.
'Het rapport schreeuwde om geen lening te verstrekken'Van Beurden is er enorm van geschrokken dat zoveel raadsleden verzuimden het rapport te lezen. "Het gaat om een groot bedrag en dan lijkt het er haast op dat je een ondernemer op zijn blauwe ogen gelooft. Dat is wel heel aparte politiek en daarvoor hebben we geen raad van 45 man nodig."
Peter van Gool van D66 vond het onnodig om het vertrouwelijke rapport te lezen: "De overige stukken waren uiterst kritische rapporten en natuurlijk zitten er risico's aan. Maar wij vinden dat die risico's voldoende zijn afgedekt."
SpoeddebatSmolders laat het er niet bij zitten en heeft een spoeddebat over de kwestie aangevraagd. Negen raadsleden moeten zo'n debat ondersteunen en bij aanvang van de vergadering moet een meerderheid van de raad ook nog instemmen met het debat. Het is dus de vraag of het debat er ook daadwerkelijk komt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.