Video

'Onthoofding in Nederland is realistisch', zegt ex-defensiepsycholoog

25 september 2014 om 19:43
nl
Nederland moet er rekening mee houden dat ook hier mensen onthoofd kunnen worden. Dat zegt Willem Heijster uit Breda, militair psycholoog buiten dienst. "Als je ziet wat er nu allemaal gebeurt, dan denk ik dat het realistisch is."
Geschreven door

Militairen in Nederland krijgen van Defensie het advies niet meer met hun militaire kleding de bus of trein te nemen. Ze lopen extra gevaar omdat Nederland deelneemt aan de missie tegen IS in Irak.
Aanleiding voor het advies aan de Nederlandse militairen is de video-oproep van een Nederlandse jihad-strijder. Die roept op om 'een sterke, stevige daad tegen de Nederlandse overheid te verrichten'.
Theo van Gogh meegemaaktWillem Heijster denkt dat een onthoofding daar bij kan horen: "We hebben zoiets al met Theo van Gogh meegemaakt. Toen werd dat helemaal niet verwacht en was het nog vrij rustig in de moslimwereld."
"Als je ziet wat er nu allemaal gebeurt, dan denk ik dat het realistisch is. Je moet er rekening mee houden."  
Herkenbaar doelwitWillem Heijster heeft veel begrip voor het advies van Defensie om de militaire kleding niet te dragen in het openbaar vervoer. "Militairen in uniform zijn een zeer herkenbaar doelwit."
Wel kan dit advies volgens Heijster militairen bang maken. "Militairen zijn gewend om in groepsverband te vechten. Dan is de angst een stuk lager. Dan vertrouw je op elkaar. Nu kun je onverwachts door iemand aangevallen worden. Iemand die je niet herkent omdat-ie geen uniform aanheeft. Dat is een zeer veronrustende gedachte. Dan loop je niet altijd veilig over straat."
Constant oplettenMilitairen zullen volgens Heijster constant de omgeving bewust in de gaten houden. Dat zal zijn invloed hebben op de psyche van de militair. "Alert zijn. Rondkijken. Kan er iets gebeuren? Zie ik iemand die verdacht is? Hoe lang je dat volhoudt, is maar de vraag. Er zullen best mensen ziek van worden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.