Ondanks nieuw thuiszorgakkoord onzekerheid voor thuishulpen

26 september 2014 om 15:51
nl
De Brabantse thuiszorgorganisaties Pantein-Vivent en Thebe zijn enthousiast, maar ook sceptisch over het nieuwe akkoord dat vakbonden deze week met werkgeversorganisaties sloten. Voor thuiszorgmedewerkers wiens baan op de tocht staat of die salaris moeten inleveren, is er pas zekerheid als de nieuwe CAO definitief is.
Geschreven door

Tot die tijd gaan de aangekondigde reorganisaties gewoon door.
Honderden ontslagenBij Pantein-Vivent betekent het dat 400 medewerkers hun baan verliezen en 900 werknemers een deel van hun salaris moeten inleveren. Bij Thebe worden alle 621 thuishulpen ontslagen. Zij mogen terugkomen als huishulp, maar krijgen minder salaris.
Dat mag straks niet meer als het aan vakbonden en werkgeversorganisaties ligt. Dat spraken ze afgelopen week af. Zo heeft het nieuwe akkoord wel meer positieve punten voor de thuishulpen. Maar de CAO is nog niet definitief. De werknemers- en werkgeversorganisaties moeten het akkoord eerst nog aan hun achterban voorleggen.
Waar halen we het geld vandaan?Thebe en Pantein-Vivent zijn enthousiast over het akkoord, maar vragen zich wel af waar het geld vandaan moet komen dat nodig is om medewerkers meer te betalen en banen te behouden.
Volgens Pantein is er een grote rol weggelegd bij de gemeenten. "Het is pas financieel haalbaar als de gemeenten hun tarieven significant verhogen." Volgens Pantein-Vivent wordt er nu zo weinig door gemeenten betaald voor thuiszorg, dat een reorganisatie noodzakelijk is.
'Gemeenten moeten meer betalen'Het nieuwe akkoord lijkt een oplossing te bieden, want als het doorgaat komt er een minimumtarief dat gemeenten aan de thuiszorgorganisaties moeten betalen. "De tarieven van gemeenten moeten dan met 25 procent omhoog", zo zegt een woordvoerder van Pantein-Vivent. Of de tarieven echt zoveel omhoog gaan, moet blijken.
Als de nieuwe CAO definitief is, beloven Thebe en Pantein-Vivent dat ze zich aan de afspraken zullen houden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.