Het verhaal van Friedrich, de Duitse zwerver die met paarse voeten strandde op een bankje in Tilburg - Omroep Brabant
Video

Het verhaal van Friedrich, de Duitse zwerver die met paarse voeten strandde op een bankje in Tilburg

27 september 2014 om 00:08
nl
Friedrich, 59 jaar uit Duitsland. Tilburg Broekhoven liep vrijdag uit om de zwerver uit Duitsland te helpen. Drie dagen zat ie op een bankje voor het Elisabethziekenhuis. Want lopen dat kon ie niet meer.
Geschreven door

Zijn voeten zijn ernstig kapot. "Paars zijn ze", zegt een buurvrouw. "En hij stinkt verschrikkelijk." De buurt trok vrijdag aan de bel bij Omroep Brabant. Drie dagen zien ze de man al zitten op het bankje voor het ziekenhuis. Hij at niet, dronk niet en riep de hele nacht om zijn moeder.
"Het is gewoon ontzettend zielig. Heel de straat leeft mee. Die man zit daar in de stromende regen. De hele dag. De hele nacht", vertelt Barbara Cornelissen. Ze heeft alle instanties gebeld, politie, gemeente. En toen er maar niets gebeurde, belde ze Omroep Brabant.
Op weg naar bed en badInmiddels is Friedrich op weg naar bed, bad en brood. Want dat heeft ie nodig. Een speciaal Bemoeizorg team is met de Duitser gaan praten en heeft hem zover gekregen dat hij met de politie meegaat.
Op het politiebureau zal hij medisch onderzocht worden en daarna wordt bekeken of hij terecht kan bij de daklozenopvang van Traverse aan de Gasthuisring. Of dat het even uitrusten bij GGZ-instelling Jan Wier wordt.
Zere voetenFriedrich is op reis. Hij komt uit Zuid-Duitsland en wil naar Frankrijk, naar Lille. Maar omdat hij zwart reist, is hij in Tilburg uit de trein gezet. Hij had pijn aan zijn voeten en is naar het ziekenhuis gebracht.
"Daar is hij onderzocht, maar vervolgens weer buiten gezet. Toen is hij op dit bankje gaan zitten", vertelt hulpverlener Emile van Bemoeizorg Tilburg. "Maar hij kan hier niet blijven zitten zo. Die man kan amper lopen."
'Het is koud op straat'Mensen uit de wijk komen met dekens aanzetten. Susan Huismans heeft een dekbed voor Friedrich bij zich, worstenbroodjes, snoep en sokken. "Ik moet deze meneer gewoon helpen", zegt ze. "Ik heb zelf een tijdje moeten zwerven. Het is koud op straat, en eenzaam."
Ze doet blauwe rubberen handschoenen aan en begint aan het karwei om de sokken aan te krijgen. "Ik werk in de zorg en ik zie wel vaker voeten die er heel slecht uitzien. Dit kan gewoon zo niet."
Zwerft al een dag of tienFriedrich zwerft al een dag of tien door Tilburg. Volgens de stichting Bemoeizorg is het hoog tijd dat hij hulp krijgt. "Hij zit in een medische situatie. Het duurt nu te lang. Mensen zijn nu allemaal spullen aan het brengen, eten, sokken dekens, maar daar moeten ze wel mee uitkijken anders zit ie hier met kerst nog."
Emile is blij dat Friedrich heeft ingestemd om mee te werken. "Vannacht slaapt ie in ieder geval in een bed."

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.