Video

Steeds minder kinderen in Brabant; vooral scholen in de kleine kernen lopen leeg

28 september 2014 om 13:00
nl
We krijgen met z'n allen steeds minder kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van het planbureau voor de leefomgeving. In bijna alle Brabantse plaatsen is het aantal kinderen in de basisschoolleeftijd de laatste jaren gedaald. De komende tijd zal dit aantal alleen nog maar verder krimpen.
Geschreven door

De wetenschappers verwachten in maar liefst 57 van de 67 Brabantse gemeenten een significante krimp te zullen zien in het aantal kinderen. Vooral de kleine kernen moeten het ontgelden. Hier zijn sowieso relatief al weinig jonge mensen. En de jonge mensen die er zijn, vertrekken tegenwoordig veelal naar de stad, voordat ze kinderen krijgen.
GeloofIn Klundert zitten de directeuren van de vier basisscholen met de handen in het haar. Peter van Hassel van basisschool De Rietvest: "We hebben hier een openbare basisschool, wij zijn een katholieke school en de andere twee zijn protestante scholen, die qua geloof ook niet precies op één lijn zitten. Het wordt een hele opgave om fusieplannen te smeden waar iedereen zich in kan vinden."
Toch ziet Van Hassel ook wel in dat het moment rap nadert dat hier serieus over nagedacht zal moeten worden. Van Hassel: "Vijf jaar geleden hadden we nog meer dan 200 leerlingen, nu zijn dat er nog maar 150. Nee, wacht, we gaan al richting de 140. Tja, daar maak ik me natuurlijk wel druk over."
Zorgen bij voetbalclubOok bij vv Klundert, de plaatselijke voetbalclub, is de krimp voelbaar. Jeugdleider Leon Smits: "Het wordt moeilijker om teams samen te stellen en om begeleiding te vinden. Nog niet zo lang geleden hadden we nog negentien jeugdteams. Nu zijn dat er nog maar dertien."
Volgens Andries de Jong van het Planbureau voor de Leefbaarheid zit de lijn omhoog er nog niet bepaald aan te komen. De Jong: "Sterker nog, de komende jaren zal het alleen nog maar erger worden. Zeker in de kleine kernen, zoals Klundert. De grotere Brabantse steden, en dan met name Eindhoven, hebben een enorme aantrekkingskracht op jonge mensen. Daar zullen we de komende jaren misschien wel meer basisscholen moeten bouwen. Maar op het platteland wordt het langzaam rustig en grijs."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.