De wereldzeeën op met 'Rainbow Warrior' Stef Clement: 'Onze WK-ploeg is een soort Greenpeace'

27 september 2014 om 15:57
nl
Hij is niet in Ponferrada om op het laatst een sprintje te trekken. Stef Clement, debutant en tegelijk ook de meest ervaren wielrenner in de WK-ploeg van Johan Lammerts, wil vooral de onderlinge communicatie goed laten verlopen. Een gesprek met de eigenzinnige coureur uit Zevenbergschen Hoek over Greenpeace tussen de slagschepen.
Geschreven door

"Ik vind het best spannend. Ik heb nog nooit een WK gereden. Maar het was wel een 'eredingetje', iets dat ik gedaan moest hebben", zegt Stef Clement met open vizier en lachend gezicht. Hij is door bondscoach Johan Lammerts voor de eerste keer opgeroepen voor de wegrace. Omdat hij, als de weg omhoog loopt, aardig mee kan, maar vooral omdat hij met zijn ervaring een belangrijke rol kan spelen zondag. Maar noem Clement geen wegkapitein, want dan volgt een monoloog over moderne oorlogsschepen.
"Wegkapitein, dat woord daar houd ik niet zo van. Een kapitein heeft een schip nodig. Australië, Spanje en Italië, zij hebben slagschepen. Wij moeten er als een soort Greenpeace tussendoor zien te varen."
'Smeer er maar een regenboog op'Gevraagd naar een iets specifiekere omschrijving van het Oranje-schip, zegt Clement: "We hebben geen vliegdekschip van de buitencategorie. Een mooi bootje met renners die ook af kunnen maken. Kijk naar Pieter Weening bijvoorbeeld. Maar als je niet het grootste bootje hebt, moet je niet voorop willen varen.
Maar of dat bootje wel een regenboog op het zeil kan krijgen? "Dan zijn we rond toch? Greenpeace. Hoppatee, smeer er maar een regenboog op. Het kan wel. En het zou passen in het verhaal van dit seizoen met al die Nederlandse overwinningen."
Steven Kruijswijk: 'Hopelijk meedoen in de finale'Ook Steven Kruijswijk hoopt op een behouden vaart met de Nederlandse ploeg. In dienst van kopmannen Tom Dumoulin en Bauke Mollema moet de Bossche klimgeit zo lang mogelijk meespelen. "Twee weken geleden had ik een goed gevoel in Canada. Ik ben nog goed in conditie, dat geldt niet voor alle renners in deze fase van het seizoen. Het parcours is lastig en slopend, de betere renners met inhoud gaan overblijven. Hopelijk zit ik daar ook nog bij."
De wegrace in het Spaanse Ponferrada gaat over 254.8 kilometer. Het peloton met Stef Clement en Steven Kruijswijk wordt om tien uur in gang geschoten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.