Video

Burgemeester over 700 asielzoekers in Eindhoven: 'Het past ons niet ze in de kou te laten staan'

27 september 2014 om 16:47
nl
Even lijkt burgemeester Rob van Gijzel zijn geduld te verliezen. Gedurende een felle discussie met een vrouw, die vindt dat vluchtelingen in hun eigen regio opgevangen moeten worden. "Dit zijn mensen die vrouwen met een korte rok voor hoer uitmaken", foetert de vrouw. Van Gijzel reageert fel. "U moet moslims niet over één kam scheren. Dit zijn mensen die op de vlucht zijn geslagen voor IS."
Geschreven door

Honderden tegen- en medestanders van het nieuwe asielzoekerscentrum in Eindhoven kwamen zaterdagmiddag naar de Orangerie voor een informatiemiddag. De gemeente had verschillende informatiekraampjes opgezet in de hal van de Orangerie. Een opzet die niet iedereen kon bekoren overigens. "Ik had een panel verwacht, zodat ik mijn vragen kon stellen", zeggen enkele bezoekers.
'Als plofkippen'Een man loopt rond met een protestbord. "Ik ben het er niet mee eens dat hier 700 asielzoekers komen en als plofkippen worden gevestigd in een gebouw dat zo lek is als een mandje." Wethouder Yasin Torunoglu probeert de mensen uit te leggen dat het gebouw goed is. "Het is onze taak om voor deze oorlogsslachtoffers op te komen." De asielzoekers zijn vluchtelingen uit Syrië en Eritrea.
Maar dan meldt een vrouw in tranen zich bij de wethouder. "Ik ben een alleenstaande moeder, die haar huis moet verkopen. Ik wil niet met een restschuld komen te zitten omdat mijn huis ineens 25.000 euro in waarde is gedaald. Heeft u ook zoveel gevoel voor mijn situatie?" De wethouder belooft zich voor haar in te spannen. "Er is in ieder geval planschade, laten we afspreken, dan kijk ik wat ik voor u kan doen."
'Niet in kou laten staan'Maar er zijn ook andere geluiden. Die zijn vooral te horen bij het kraampje van Vluchtelingenwerk. "Hier melden zich mensen die graag als vrijwilliger iets willen doen voor de asielzoekers," zegt een medewerker. "Er is veel onrust en dat is heel begrijpelijk. Maar je hebt mensen die wel wat willen doen."
Burgemeester Rob van Gijzel vindt de onrust ook begrijpelijk. "Niemand zegt hier dat de asielzoekers niet het recht hebben op een vredige plek. Ik zit hier eerlijk gezegd ook niet op te wachten. In mei hadden we de mensen nog verteld dat er geen asielzoekers zouden komen in de Orangerie. Nu moeten we het uit nood toch gaan doen. Maar ik denk dat de mensen in Syrië hier ook niet op zaten te wachten. Zij hebben hun eigen huis en haard moeten verlaten. Het past ons niet om ze in de kou te laten staan."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.