Video

Thalita de Jong na val op WK wielrennen: 'Zat huilend van de pijn in de berm'

28 september 2014 om 11:36 • Aangepast 21 november 2020 om 22:20
nl
Met de pest in het lijf werd ze vanmorgen in het hotel wakker, na een nacht waarin ze van de pijn nauwelijks had kunnen slapen. Thalita de Jong uit Ossendrecht kwam gisteren hard ten val tijdens het WK wielrennen op de weg voor vrouwen. De schade: een sleutelbeenbreuk die haar zes tot acht weken aan de kant houdt.
Profielfoto van
Geschreven door

De Jong was één van de slachtoffers van de massale valpartij na dertig kilometer. Tientallen rensters kwakten, buitelend over elkaar heen, in een snelle afdaling tegen het asfalt. Thalita de Jong kwam hard ten val.
"Ik zat op zich goed voorin het peloton, op positie 30", keek De Jong zondagmorgen terug op de val. "Opeens viel er iemand en toen was er geen ontkomen meer aan. Dan rij je met 70, 80 kilometer per uur naar beneden en ja, ga dan maar eens remmen."

Wachten op privacy instellingen...

De Jong sloeg hard over de kop en schoof daarna nog meters door over het asfalt."Ik ben snel in de berm gaan staan om te voorkomen dat ze ook nog eens bij me achterop zouden knallen. Ik liet mijn arm hangen en dacht meteen: dit gaat 'em niet meer worden. Helaas."
Het was toch al niet het WK van de Nederlandse vrouwenploeg. Zondag tijdens de ploegentijdrit kwamen Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen zo hard ten val dat ze moesten afzeggen voor de wegwedstrijd van zaterdag. De Jong werd in allerijl opgeroepen om het team weer op sterkte te brengen.
De Jong: "Ik zat zondag huilend voor de tv toen de meiden onderuit gingen in de ploegentijdrit. En nu lag ik zelf in de berm te huilen van de pijn. Balen. Je vliegt toch over om de ploeg te helpen en dan ben je na goed anderhalve ronde al uit de wedstrijd."
De Ossendrechtse had deze periode eigenlijk een rustpauze ingelast om fit aan het nieuwe veldritseizoen te kunnen beginnen. Na de last-minute oproep van bondscoach Johan Lammerts kon daar direct een streep doorheen. En nu is ze door haar sleutelbeenbreuk alleen maar nóg verder van huis.
"Zodra ik terug ben in Nederland laat ik foto's maken, daarna kunnen ze pas inschatten hoe lang het herstel gaat duren. Ik hoop dat ik over een week of zes weer kan fietsen. Heel jammer dit, ik had er juist zo'n zin in om aan het veldritseizoen te beginnen."
De Jong heeft er nog flink last van maar voelt zich nu wel 'een echte wielrenner'.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.