PSV verliest terecht van strijdlustig Heerenveen, maar blijft wel koploper

28 september 2014 om 20:43
PSV heeft voor de tweede keer op rij een uitwedstrijd in de eredivisie verloren. Op bezoek bij sc Heerenveen ging de nummer één van de ranglijst met 1-0 onderuit, door een treffer van Daley Sinkgraven. PSV had de tweede nederlaag van het seizoen volledig aan zichzelf te wijten. De ploeg uit Eindhoven speelde geruime tijd tegen tien man, maar wist die overtalsituatie geen moment uit te buiten.

Toen PSV zelf ook een speler was kwijtgeraakt met rood (Joshua Brenet), gaf het de wedstrijd zelfs nog volledig uit handen. Sinkgraven, de uitblinker aan Friese zijde, bezorgde Heerenveen de volle buit. Het machteloze PSV had twee weken geleden ook al verloren bij PEC Zwolle.
Sterk begin HeerenveenDe thuisploeg had het eerste half uur gedomineerd. Heerenveen zette PSV vast op eigen helft en gaf de koploper van de eredivisie nauwelijks tijd en ruimte om rustig op te bouwen. Doelman Jeroen Zoet hield PSV overeind met knappe reddingen op schoten van Sinkgraven en Mark Uth.
De bezoekers uit Eindhoven waren in de openingsfase slechts één keer gevaarlijk, na een snelle aanval over de rechterkant. Florian Jozefzoon schoot de bal echter via de vingertoppen van doelman Kristoffer Nordfeldt naast.
Kanteling spelbeeldHet spelbeeld kantelde na de rode kaart die scheidsrechter Kevin Blom in de 33e minuut gaf aan Stefano Marzo. De Belgische verdediger, opgeleid bij PSV, hield op zo'n dertig meter van het doel de doorgebroken Jozefzoon even vast. Blom was resoluut en stuurde Marzo van het veld.
Ondanks de overtalsituatie wist PSV vervolgens amper kansen af te dwingen. Cocu miste met Memphis Depay en Luuk de Jong twee aanvallers met scorend vermogen en hun vervangers Jozefzoon en Jürgen Locadia zijn simpelweg van minder niveau. Jozefzoon kwam één keer gevaarlijk door, maar hij miste vervolgens de bal.
Halverwege de tweede helft kwamen de ploegen weer in numeriek evenwicht, toen Blom een onhandige tackle van Joshua Brenet op Uth ook met rood bestrafte. Met tien tegen tien kreeg Heerenveen weer hoop en kroop PSV terug op eigen helft. Sinkgraven strafte die angstige speelwijze van de Eindhovenaren in de slotfase hard af: 1-0.
Op strijdlust verlorenPSV miste de strijdlust die Heerenveen wel had, concludeerde aanvoerder Georginio Wijnaldum. “We verliezen de wedstrijd op inzet en strijdlust. Dat zijn de vervelendste nederlagen want die heb je zelf in de hand."
Verdediger Karim Rekik hoopt dit seizoen niet nog zo’n wedstrijd te spelen: “We moeten er nu alles aan doen om ervoor te zorgen dat aan het einde van dit seizoen deze wedstrijd het dieptepunt blijkt te zijn.”
Boze Cocu na afloopNormaal gesproken toont Phillip Cocu weinig emoties, maar na de nederlaag was de trainer van PSV zichtbaar woest. "Je kan slecht spelen of niet in vorm zijn, maar dit kan gewoon niet. In de eerste helft zijn we echt door de ondergrens gezakt'', mopperde Cocu.
"We hebben in de rust afgesproken: laten we geen gekke dingen doen en in ieder geval met elf man blijven staan, dan kunnen we hier drie punten weghalen. Maar we waren onmachtig en konden Heerenveen geen pijn doen. Dat gaf wel aan hoe we in de wedstrijd zaten. Door die domme actie van Joshua Brenet kwamen we ook nog met tien tegen tien te spelen en dan verlies je zelfs nog. Dit is heel slecht.''
Cocu erkende dat hij in de rust flink tekeer was gegaan in de kleedkamer. "Ik ben heel boos over de eerste helft en dat hebben ze wel gehoord in de rust. Zo kan je geen wedstrijd spelen en zo ga je nooit een uitwedstrijd winnen. Als je zo uit de startblokken komt, maak je nergens aanspraak op. Ik miste de absolute wil. We hebben hier van onszelf verloren.''