Krotwaar neemt nieuw wereldrecord marathon met korreltje zout: ‘Meerderheid atleten gebruikt doping’

28 september 2014 om 16:04
nl
De Eindhovense marathonspecialist Luc Krotwaar neemt het wereldrecord op de marathon dat Dennis Kimetto zondag in Berlijn liep ‘met een korreltje zout’.
Geschreven door

De Keniaan snoepte met 2 uur, 2 minuten en 57 seconden liefst 26 seconden van de oude wereldrecordtijd af. Volgens Krotwaar was er slechts tien procent kans dat deze prestatie 'schoon' was. Negentig procent van de huidige generatie marathonatleten gebruikt volgens hem doping.  
'26 seconden abnormaal veel'Krotwaar deed deze bewering zondag bij Omroep Brabant in radioprogramma Sportlunch. Krotwaar: "26 seconden van een wereldrecordtijd afhalen is abnormaal veel. Kimetto haalde ook nog eens 45 seconden af van zijn persoonlijk record. Er gaat veel geld om in de marathonwereld. Ik durf mijn handen niet in het vuur te steken voor dit record. Helaas is atletiek geen schone sport meer."
Gerard van de Veen, de Nederlandse manager van Kimetto, noemde de bewering van Krotwaar zondagavond bij in het NOS-radioprogramma Langs de Lijn goedkoop. "Luc, waar haal je deze onzin vandaan, Kimetto wordt 10 tot 15 keer per jaar gecontroleerd. Ik vind het heel teleurstellend", aldus Van de Veen bij de NOS.
Geen laboratorium Luc Krotwaar zegt dat op dopinggebied de atleten uit Oost-Afrika de afgelopen jaren een flinke inhaalslag hebben gemaakt. Na de atleten uit Rusland, Spanje en Marokko gingen ook de Afrikaanse atleten aan de doping. "Tijdens wedstrijden worden ze streng gecontroleerd. Tijdens de trainingen is dat een stuk lastiger. De bloedmonsters moeten binnen anderhalf uur in een laboratorium zijn, anders is EPO-gebruik niet meer aantoonbaar. Vaak liggen laboratoria niet binnen die grens. Dat geldt niet voor urinemonsters, maar daar kan geen EPO-gebruik mee worden aangetoond."
Volgens Krotwaar is de situatie in de atletiek vergelijkbaar met de wielersport. "Wil je mee kunnen doen in de top, dan moet je wel meedoen. Vroeger liep ik een toptijd van 2 uur en 10 minuten. Met die tijd word je tegenwoordig niet eens meer uitgenodigd voor wedstrijden. Neemt niet weg dat Kimetto een topprestatie heeft geleverd. In een omgeving waarin veel atleten doping gebruiken, was hij de sterkste."
DensomaDe laatste atleet die volgens Krotwaar een wereldrecord op een schone manier liep was Densoma. Hij liep eind jaren tachtig in Rotterdam een tijd van 2 uur, 6 minuten en 50 seconden. "Alle wereldrecords die daarna zijn gelopen neem ik met een korreltje zout", aldus de Eindhovenaar.
Op 12 oktober staat de marathon van Eindhoven op het programma. Krotwaar zegt dat hij ook bij dit loopevenement niet zijn handen in het vuur durft te steken voor een 'schone eindtijd'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.