Video

Vertrouwelijk document: lening van 2,8 miljoen aan Cinecitta Tilburg is ongeoorloofde staatssteun

28 september 2014 om 22:56 • Aangepast 24 april 2020 om 17:55
nl
De gemeente Tilburg verleent ongeoorloofde staatssteun aan de exploitant van bioscoop Cinecitta. Dat staat in een vertrouwelijk rapport van de Bank Nederlandse Gemeenten, dat in handen is van Omroep Brabant.
Geschreven door

De gemeenteraad van Tilburg ging vorige week akkoord met een lening van 2,8 miljoen aan de Tilburgse bioscoopondernemer. Volgens een onderzoek van de Bank Nederlandse Gemeenten is de lage rente op de lening (2,1%) een vorm van ongeoorloofde staatssteun. Die conclusie is er één van meerdere twijfels, die de Bank Nederlandse Gemeenten over de lening heeft.
Niet lezen wel besluiten Slechts twee van de 45 raadsleden van de Tilburgse gemeenteraad namen vorige week de moeite om het rapport te lezen. Een vertrouwelijk stuk dat alleen door raadsleden ingezien mocht worden. Alleen Hans Smolders en Jan van Beurden namen de moeite om het stuk te lezen.
Het document dat nu ook in handen is van Omroep Brabant is authentiek, bevestigt Van Beurden als we het hem laten zien.
Honderdduizend bezoekers? In het document concludeert de Bank Nederlandse Gemeenten dat de aanname van de exploitant om honderdduizend bezoekers te trekken - nodig om aan de aflossing te voldoen - onzeker is.
Ook de aanname van de exploitant dat iedere bezoeker minstens tien euro aan horeca gaat besteden in zijn zaak, acht de bank 'hoog'. In het stuk concludeert de BNG dan ook dat het exploitatierisico hoog is. Als bijvoorbeeld de bezoekersaantallen achterblijven, dan kan de exploitant niet voldoen aan zijn verplichtingen om de lening terug te betalen.
'Het gaat niet om peeën'Van Beurden en Smolders noemen het beiden schandalig dat een meerderheid van de Tilburgse raadsleden heeft ingestemd met de lening, zonder dat ze de moeite hebben genomen om het rapport in te kijken.
"Het gaat hier wel over gemeenschapsgeld, het gaat over 2,8 miljoen euro. Het gaat niet over peeën", zegt een boze Jan van Beurden.
'Ikke nie'Op de vraag of hij verantwoordelijk is voor het lekken van geheime informatie is Van Beurden duidelijk. "Ikke nie". Ook Hans Smolders weet nergens van.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.