Video

Geen grafstemming in programma’s nieuwe Uitvaartomroep

29 september 2014 om 10:34
nl
Vanaf maandag is Nederland een heuse uitvaartomroep rijker. Hans Kuyper uit Olland begin vanuit rouwcentrum Kuis in Sint-Oedenrode met een dagelijks 2,5 uur durend radioprogramma op internet. Over alles wat met rouwen, begraven en cremeren te maken heeft. Een soort Radio 1, maar dan voor en door de uitvaartbranche.
Geschreven door

De omroep verwacht met dagelijkse nieuwsbulletins, achtergrondreportages, informatieve rubrieken en rouwdiensten zeker 12.000 luisteraars per dag te trekken.
De dood is serieuze businessHans Kuyper denkt dat zijn omroep in een behoefte voorziet: "Ik constateerde al die jaren dat ik zelf werkte voor de uitvaartbranche, dat er toch een lacune, een noodzaak, een vraag was om wat meer informatie te geven over de uitvaart, die toch voor velen een donker gebied is."
Voorlichting over praktische zakenEr gaan dagelijks ruim 400 mensen dood in Nederland en er werken duizenden mensen in de uitvaartbranche. De informatie die er al is op internet, is volgens Kuypers nogal versnipperd door commerciële belangen."Wij komen veel websites tegen met heel veel informatie, maar vooral niet erg volledige informatie."
De Uitvaartomroep geeft onafhankelijk voorlichting over praktische zaken als: 'Wat kun je allemaal regelen terwijl je nog leeft? Wat zijn de consequenties van keuzes die je maakt? Als je bijvoorbeeld een huis koopt, wat gebeurt daarmee na je dood?"
Journaal én achtergrondenKuypers begint met twaalf medewerkers die een journaal verzorgen en interviews doen met onder meer advocaten, notarissen, uitvaartondernemers en andere specialisten rond de branche. In het Uitvaart Radio Journaal worden zaken belicht als diefstallen of vernielingen op begraafplaatsen, nieuwe begraafplaatsen en crematoria maar ook bekende mensen die onlangs of in het verleden op die dag zijn overleden.
Ook al wordt het niet bepaald een 'feel-good-zender', de Uitvaartomroep moet voor iedereen prettig te beluisteren zijn: "Alle programma's worden toch wel luchtig en gezellig gepresenteerd", benadrukt Kuyper.
Geen rouwadvertentiesOverlijdensadvertenties zullen vooralsnog niet op de Uitvaartomroep te horen zijn. "Luisteraars zitten niet te wachten op overlijdensberichten van mensen die ze niet kennen", zegt Kuypers. Daar zijn de gesproken rouwkaarten van uitvaartondernemer Frits Spierings in Helmond voor, waar de uitvaartomroep overigens mee samenwerkt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.