Voetbaltrainers ontslaan is zinloos, blijkt uit onderzoek Tilburg University - Omroep Brabant

Voetbaltrainers ontslaan is zinloos, blijkt uit onderzoek Tilburg University

29 september 2014 om 14:21
nl
Voetbaltrainers ontslaan heeft weinig zin. Dat blijkt uit een onderzoek van de Tilburgse economen Jan van Ours en Martin van Tuijl. Zij vergeleken de prestaties van clubs die trainers ontsloegen met soortgelijke clubs die dit niet deden.
Geschreven door

Van Ours en Van Tuijl bekeken voor hun onderzoek de uitslagen in de eredivisie tussen de jaren 2000 en 2014.
BookmakersOp basis van noteringen bij gereputeerde bookmakers berekenden ze het aantal punten dat verwacht werd dat clubs zouden behalen. Het feitelijke aantal punten verrekenden ze hiermee.
Hieruit blijkt dat het aantal punten - of de trainer nu wel of niet wordt ontslagen - vaak dezelfde ontwikkeling laat zien. "Dit laat zien dat een opeenvolging van slechte resultaten in veel gevallen niet is toe te schrijven aan de kwaliteit van een trainer."
[YouTube:body:http://youtu.be/L1ds1cBIUvU]
'Verstoorde relaties'Dat trainers tóch worden ontslagen, komt volgens Van Ours en Van Tuijl doordat voetbalbestuurders dit in veel gevallen niet zien. “Andere redenen kunnen gevonden worden in verstoorde relaties tussen de trainer-coach en andere betrokkenen."
De meningen over het nut van een trainerswissel lopen uiteen. Vorig seizoen concludeerde Nu.nl bijvoorbeeld dat zo'n schokeffect wél bestaat.
Eric MeijersVorig jaar werd slechts een coach van één Brabantse betaaldvoetbalclub de laan uitgestuurd. Dat was Eric Meijers. Hij moest vertrekken bij Helmond Sport, omdat hij 'de gestelde doelen niet kon waarmaken'. Maar ook onder leiding van Mario Verlijsdonk en Jan van Dijk liep Helmond Sport de play-offs om promotie naar de eredivisie mis.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.