F16’s van Volkel nog deze week naar Irak voor strijd tegen IS

29 september 2014 om 14:57
nl
De Nederlandse F-16's die gaan meedoen aan de strijd tegen de Islamitische Staat (IS) in Irak, vertrekken naar verwachting nog deze week. Dat heeft de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, maandag gezegd na een briefing in de Tweede Kamer.
Geschreven door

Het is nog niet duidelijk hoeveel van de acht F16's die naar Irak vertrekken van Volkel afkomstig zullen zijn.
Totale luchtmacht, dus ook VolkelEen woordvoerder van het ministerie van Defensie noemt het voor de hand liggend dat ook de Brabantse vliegbasis bij de missie betrokken is. "Het is een inspanning van de totale luchtmacht en daar hoort ook Volkel bij. Dat geldt zeker voor de 250 man luchtmachtpersoneel die meegaan."
Eerder noemde het ministerie de claim van de burgemeester van Leeuwarden dat de F-16's voor Irak uitsluitend door de Friese basis zouden worden geleverd, voorbarig.
JordaniëOok over het land van waaruit de F-16's gaan opereren, is nog onduidelijkheid. Generaal Middendorp hield zich maandag ook na vragen uit de Kamer, daarover op de vlakte. Het kabinet zei vorige week te denken aan Jordanië. Nederland is nu in overleg met 'het gastland' om tot afspraken te komen, zegt Middendorp.
De commandant der Strijdkrachten benadrukte ook dat er alles aan gedaan zal worden om te voorkomen dat bij de bombardementen op IS burgerslachtoffers vallen. Belgische F-16's, die ook gaan meedoen aan de luchtaanvallen op IS in Irak, zijn al in Jordanië.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.