Apache-helikopter crasht in Mali, twee Nederlandse piloten (26 en 30) basis Gilze-Rijen omgekomen

GILZE-RIJEN - Een Apache-gevechtshelikopter van het Nederlandse leger is dinsdag neergestort in het noorden van Mali. Het ministerie van Defensie bevestigt dat daarbij twee Nederlandse militairen van Vliegbasis Gilze-Rijen zijn omgekomen. Het gaat om kapitein René Zeetsen (30) uit Blerick en luitenant Ernst Mollinger (26). Ze zaten als piloot in het toestel.
In Mali zijn 450 militairen van Vliegbasis Gilze-Rijen gelegerd. Onder hen zijn veel Brabanders.

Het toestel van het 301 Squadron in Gilze-Rijen zou rond twee uur (Nederlandse tijd) zijn gecrasht bij Gao, vlakbij de plek waar de Nederlandse militairen zijn gestationeerd. Het zou gaan om een technisch defect.

Schietoefening
De vliegers waren bezig met een oefening waarbij ze gronddoelen beschoten op een vlak, onbewoond terrein toen hun toestel crashte. Dat gebeurde op een locatie 47 kilometer ten noorden van de Nederlandse basis, Kamp Castor.

Een andere Nederlandse Apache-helikopter is direct geland. De vliegers hebben eerste hulp verleend aan hun collega's. Een Franse gevechtshelikopter heeft de locatie vervolgens beveiligd. Zeetsen overleed ter plaatse. Mollinger is na de crash nog overgebracht naar een veldhospitaal, waar hij alsnog overleed.
Vliegbasis Gilze-Rijen
De vier gevechtshelikopters werden in mei vorig jaar vanaf vliegbasis Gilze-Rijen met een Antonov 124 naar de Malinese hoofdstad Bamako gevlogen.

Op Vliegbasis Gilze-Rijen wilde dinsdagavond niemand ingaan op de gebeurtenissen in Mali.

Persverklaring
Om acht uur gaf Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp een persverklaring. Hij bevestigde dat de twee Nederlandse piloten om het leven zijn gekomen. Het ministerie van Defensie heeft een verklaring op hun website gezet.


De militairen in Mali hebben de beschikking over vier Apache-gevechtshelikopters en drie Chinooks van vliegbasis Gilze-Rijen. De Nederlandse militairen houden zich in Mali voornamelijk bezig met het vergaren van inlichtingen.