Veolia in Breda wil onderzoek naar machtsmisbruik door NS

1 oktober 2014 om 14:17
nl
Het Bredase vervoersbedrijf Veolia heeft de Autoriteit Consument& Markt (ACM) gevraagd om onderzoek te doen naar machtsmisbruik van de NS bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Veolia schrijft dat in een brief aan de provincie Limburg.
Geschreven door

De aanbesteding in Limburg is uniek omdat de stoptreinen én bussen vanaf 2016 door één bedrijf worden gereden.
VertragingDe NS en dochterbedrijven zoals Abellio hebben volgens Veolia een voorsprong omdat ze cruciale informatie hebben over bijvoorbeeld stations, treinen, kaartautomaten en abonnementen. Veolia suggereert dat de NS de informatie maar langzaam verstrekt en vertraging veroorzaakt.
Een woordvoerster van Veolia zegt dat de ACM serieus naar de zaak kijkt. De toezichthouder wil zelf niet zeggen of er onderzoek wordt gedaan naar aanleiding van de informatie van Veolia.
Een woordvoerder wijst wel op een analyse van de ov-markt die de ACM vorig jaar op verzoek van de Tweede Kamer maakte en waarin werd gewaarschuwd voor de marktmacht van de NS. De NS laat weten dat alle informatie volledig en op tijd beschikbaar is gesteld aan de andere kandidaten.
Kort gedingDonderdag dient bij de rechtbank ook al een kort geding van Veolia over de kwestie. Het bedrijf eist van de provincie dat de NS en dochterbedrijven vanwege het concurrentievoordeel worden uitgesloten van deelname aan de aanbesteding.
Door het kort geding is de inschrijvingstermijn voor de aanbesteding in Limburg met bijna een maand verlengd tot 3 november. De winnende partij gaat vijftien jaar lang de treinen en bussen rijden in Limburg. De provincie stelt daarvoor ruim 55 miljoen euro per jaar beschikbaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.